În document se arată că țara nu va lovi niciodată prima și nu va folosi niciodată armele sale nucleare pentru a amenința sau a ataca puteri non-nucleare în orice circumstanțe.
Anunțul i-a surprins pe experții nucleari care au discutat cu reprezentanții ţărilor implicate,  așteptând ca statul chinez să ia o poziție mai agresivă în fața tensiunilor în creștere cu Occidentul.  Dar nu a luat, potrivit documentului publicat online.
În comparație, Statele Unite refuză să se “lipească” de o politică similară.  China, iată,  nu și-a făcut propriile politici mai agresive faţă de occident. În schimb, se afirmă că propriul său mic arsenal nuclear este capabil să riposteze împotriva oricărei țări care ar putea să atace mai întâi.
“China este încă angajată într-o politică nucleară de a nu folosi niciodată arme nucleare, în orice moment și în orice circumstanțe, și de a nu folosi sau amenința că va folosi arme nucleare împotriva statelor non-nucleare sau zone necondiționate fără arme nucleare “, se arată în cartea albă.