China şi Australia trec într-o nouă etapă în încălzirea relațiilor lor

China şi Australia trec într-o nouă etapă în încălzirea relațiilor lor Xi Jinping face noi modificări în cadrul armatei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Miniștrii comerțului australian și chinez au stat de vorbă pentru prima dată în ultimii trei ani. Ministrul australian Don Farrell a fost invitat să meargă în China "în viitorul apropiat".

China și Australia au intrat într-o nouă etapă în încălzirea relațiilor lor. Luni, ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, l-a invitat pe omologul său australian, Don Farrell, să viziteze China "în viitorul apropiat".

Această invitație a fost făcută în cadrul unei videoconferințe la care au participat cei doi și care a constituit primul contact oficial la acest nivel în decurs de aproape trei ani. Deşi Don Farrell a confirmat, la sfârșitul acestei întâlniri, că a acceptat invitația, nu au fost dezvăluite alte detalii sau un calendar al vizitei.

 O încălzire foarte recentă

Va fi prima vizită a unui ministru australian al comerțului din 2019. Și a doua a unui membru al guvernului australian în câteva luni. În decembrie anul trecut, șefa diplomației australiene, Penny Wong, a mers într-adevăr la Beijing cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlnirea de luni a fost cu atât mai simbolică cu cât are loc într-un moment de tensionare a relațiilor Chinei cu Washingtonul, aliatul istoric al Canberrei, după afacerea cu balonul spion care a fost doborât de forțele aeriene americane. Un incident care l-a determinat pe Antony Blinken să-și anuleze călătoria în China pe termen nelimitat.

Dar în mod clar, Beijingul nu a dorit să folosească acest incident ca pretext pentru a întrerupe un proces de încălzire a relațiilor început în noiembrie anul trecut. La acea vreme, președintele Xi Jinping și premierul australian Antony Albanese s-au întâlnit în marja summitului G20 din Bali.

 O etapă "importantă

Această întâlnire, prima din 2019, a făcut deja posibilă inițierea unui proces de încălzire. Astfel, au fost inițiate negocieri în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru a soluționa anumite diferende comerciale. Un prim transport de cărbune australian ar putea fi livrat în China în această săptămână, notează lesechos.fr

Deși Don Farrell a descris întâlnirea pe care a avut-o luni dimineață drept "o etapă importantă în normalizarea relațiilor" dintre cele două țări, cei doi miniștri au ţinut totuși să-și manifeste prudența. Diferendele comerciale care otrăvesc relațiile dintre cele două țări "nu se vor rezolva rapid", a avertizat Don Farrell. "Cred că omologii noștri australieni înțeleg că China nu va face compromisuri în chestiuni de principiu”, a arătat Wang Wentao.

(Traducerea Rador)