Evenimentul Zilei > Actualitate > China reinventează racheta anti-tanc
China reinventează racheta anti-tanc

China reinventează racheta anti-tanc

Capacitatea de direcționare a Javelinului în mișcare este, de asemenea, de o mare relevanță, deoarece pare să rivalizeze, dacă nu chiar depășește afirmația chinezilor că noua lor armă montată pe vehicul poate ataca în timp ce este în afara terenului. Javelina poate să demonteze și să funcționeze ca o armă de umăr folosită de grupuri mici de soldați în mișcare sau poate monta și trage de pe vehicule tactice, precum cele care ies în drum.

Armata Populară de Eliberare a Chinei desfășoară acum acest tip nou de armă raportată drept a fi mai puternică și mai mobilă decât armele existente pentru misiuni de atac off-road  împotriva vehiculelor blindate.

Citând un „expert militar”, ziarul Global Times, susținut de guvernul chinez, spune că atacul de sus în jos este în mare parte destinat exploatării vârfului unui tanc unde soldații ar putea fi expuși. Noua rachetă poate fi montată pe vehiculul de asalt off-road din seria Mengshi din China sau pe vehiculele de luptă ale infanteriei. Conceptul unui atac de sus în jos, de la altitudine mai mare, este interesant prin faptul că ar putea avea o relevanță deosebită în regiunile de platou muntoase din China de Vest și în locurile în care nu este disponibil sprijinul aerian.

„China operează o gamă largă de rachete antitanc, inclusiv cele portabile și cele lansate de elicoptere de atac, drone, vehicule blindate și vehicule de asalt, au precizat observatorii militari, menționând că noua rachetă ar putea fi produsă în masă și ar putea fi utilizată pe scară largă de PLA în viitorul apropiat ”, a scris Global Times.

Nu există o mulțime de detalii disponibile cu privire la armă, însă existența acesteia construiește câteva conexiuni interesante, cum ar fi racheta TOW a armatei SUA, arma antitanc Javelin sau chiar racheta Hellfire lansată la sol. Dar există mai multe aspecte cheie prin care arma chineză ar putea să nu coincidă cu o serie de inovații mai recente ale armelor antitanc din SUA.

Actualizările continue ale armatei privind racheta antitanc Javelin oferă un punct de referință interesant, întrucât o nouă unitate de lansare a comenzii ușoare construită de Raytheon pentru armă dublează raza de atac de la 2,5 km la 4,5 km. Inovațiile mai recente, care urmează să intre în producție din 2022, încorporează o îmbunătățire a senzorilor și o „blocare rapidă” pentru îmbunătățirea atacurilor în mișcare. 

Capacitatea de direcționare a Javelinului în mișcare este de o mare relevanță deoarece pare să rivalizeze, dacă nu chiar depășește afirmația chineză că noua sa armă montată pe vehicul poate ataca în timp ce este în afara terenului. Conceptul unui atac de sus în jos are cu siguranță sens privind relevanța tactică, dar, în afară de faptul că este ușor de implementat pe vehicule mobile, off-road, nu este menționat nimic despre ceea ce ar putea permite acest tip de atac? Orice armă, dacă este lansată dintr-un punct avantajos de la altitudini mai mari poate avea un avantaj tactic și poate lovi de sus în jos.