Evenimentul Zilei > International > China își crește capacitatea militara din Pacific. Reacția rapidă a SUA
China își crește capacitatea militara din Pacific. Reacția rapidă a SUA

China își crește capacitatea militara din Pacific. Reacția rapidă a SUA

Îngrijorate de eforurile Chinei de a-și crește influiența în Pacific, Statele Unite intenţionează să-şi dezvolte infrastructura militară din Australia.

Acest lucru se va întâmpla imediat ce Congresul va aproba Marinei SUA suma de 211,5 milioane de euro, a declarat marţi ministrul australian de externe, Marise Payne.

Planurile de extindere a prezenţei militare americane în Australia vine în contextul în care aliaţii occidentali au devenit tot mai îngrijoraţi de eforturile Chinei de a-şi creşte influenţa în Pacific.

„Dezvoltarea facilităţilor va sprijini Force Posture Initiatives”, a declarat Payne pentru Sky News, făcând referire la acordurile încheiate în 2011 între SUA şi Australia pentru a-şi întări relaţia din domeniul apărării.

Respectivele iniţiative prevăd antrenarea a 2.500 de militari ai Marinei SUA în Australia în fiecare an şi antrenamente comune regulate între forţele aeriene ale aliaţilor.

Payne nu a precizat ce infrastructură militară intenţionează să construiască SUA, însă media australiene au relatat anterior în această lună că Washingtonul are planuri pentru un nou port în apropiere de oraşul Darwin, capitala regiunii Teritoriul de Nord din Australia.

Militarii Marinei SUA desfăşuraţi anual prin rotaţie pentru instruire sunt găzduiţi în prezent la o bază australiană din Darwin, anunță Agerpres.