Evenimentul Zilei > International > China şi-a început expansiunea militară în Africa
China şi-a început expansiunea militară în Africa

China şi-a început expansiunea militară în Africa

China a inaugurat astăzi prima sa bază militară în străinătate. Ea este situată pe teritoriul statului african Djibouti şi este prezentată de Beijing drept o facilitate logistică, folosită pentru realimentarea navelor care iau parte la misiuni umanitare şi de menţinere a păcii în largul coastelor Yemenului şi Somaliei.

Ceremonia de inaugurare a coincis cu a 90-a aniversare a înfiinţării Armatei de Eliberare a Poporului Chinez.

Autorităţile de la New Delhi şi-au exprimat îngrijorarea că Djibouti a devenit un nou aliat militar al Chinei în jurul Indiei, alături de Bangladesh, Myanmar şi Sri Lanka. 

Statul Djibouti este situat între Etiopia, Eritreea şi Somalia, la intrarea sudică în Marea Roşie pe traseul spre Canalul Suez şi mai găzduieşte baze ale SUA, Japoniei şi Franţei.

În cercurile diplomatice circulă speculaţii cu Beijingul urmăreşte construirea de noi baze, de pildă în Pakistan, ceea ce  guvernul chinez a negat, comentează Reuters.

Preşedintele chinez Xi Jinping supervizează un ambiţios program de modernizare a armatei, ce include dezvoltarea unor capacităţi de operare a forţelor chineze în afara teritoriului ţării. 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: