Evenimentul Zilei > International > China depășește 40.000 de cazuri de Covid, 90% sunt asimptomatice
China depășește 40.000 de cazuri de Covid, 90% sunt asimptomatice

China depășește 40.000 de cazuri de Covid, 90% sunt asimptomatice

„Toleranța zero” față de Covid se transformă într-un bumerang pentru conducerea Chinei: miile de oameni care au ieșit duminică în stradă, în diferite orașe ale țării, au luat în vizor pentru prima dată în mod direct Partidul Comunist și pe președintele Xi, cărora le-au solicitat demisia.

În acest context, numărul noilor infecții cu coronavirus în China a depășit recordul pentru a cincea zi consecutiv: Comisia Națională de Sănătate a informat că duminică au fost depistate 40.347 de cazuri, dintre care 36.525 (90,5%) sunt asimptomatice.

Dintre cele 3.822 de cazuri simptomatice, marea majoritate (3.748) au fost din cauza transmisiei locale în interiorul granițelor țării, cu o incidență deosebită în zone precum Guangzhou (sud-est – 1.347 infecții), Beijing (840) sau Chongqing (centru – 238).

Aceste trei zone au reprezentat mai mult de jumătate din noile cazuri asimptomatice înregistrate în țară, deși trebuie amintit că autoritățile sanitare nu le includ pe lista cazurilor confirmate, dacă nu încep să prezinte simptomele necesare. Comisia a mai indicat că 74 dintre cazurile simptomatice și 221 dintre cazurile asimptomatice au fost identificate la călători din străinătate.

La nivel național, există peste 342.000 de persoane izolate sub observație medicală ca purtători asimptomatici ai virusului, inclusiv aproape 1.700 din alte teritorii.

China, care are o politică strictă de „toleranță zero” față de noul coronavirus, a cunoscut în ultimele luni valuri de focare atribuite variantei Omicron, ducând la un număr record de infecții, nemaiîntâlnit de la începutul pandemiei în prima jumătate a anului 2020. Numărul pacienților cu simptome în China continentală este acum de 33.129, dintre care 104 sunt în stare gravă.

Între timp, îngrijorarea investitorilor cu privire la riscul ca numărul în creștere a cazurilor de Covid-19 să alimenteze mai multe proteste și tulburări sociale, care distrug și mai mult economia, face ca Bursele asiatice să deschidă în „roșu”.

Tokyo a pierdut 0,60%, în timp ce SZSE din China Continentală a scăzut cu 1,63%. Shanghai a scăzut cu 1,80% și Hong Kong cu 2,60%, dar ajunsese și la peste -3,5%. Taiwanul marchează -1,79%, iar indicele coreean Kospi -0,94%.

„Lupta împotriva Covid-19 va avea succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, pe marginea protestelor din țară împotriva controalelor stricte impuse de Beijing pentru combaterea virusului. „Cu conducerea Partidului Comunist din China și sprijinul poporului chinez, considerăm că lupta noastră împotriva COVID-19 va avea succes”, a spus Lijian în timpul unei conferințe de presă, răspunzând la o întrebare despre manifestații, notează rainews.it

(Traducerea Rador)