China comunistă se laudă cu un robot „câine de luptă”

China comunistă se laudă cu un robot „câine de luptă”

China a lansat mai multe înregistrări video cu „câinele robot” de luptă, echipat cu o pușcă pe care o folosește pentru a deschide focul asupra țintelor stabilite. Imaginile sunt destul de înfricoșătoare.

Câinele robot are o autonomie de 2-4 ore

Săptămâna trecută, Agence France-Presse anunța că China a etalat un „robodogs” purtător de arme, într-un exercițiu militar comun de 15 zile cu Cambodgia, numit „Dragonul de Aur”.

Și dacă imaginile cu mașinile de ucis nu erau suficient de îngrijorătoare, un nou videoclip cu „câinele robot” de luptă, făcut public ieri de postul de stat China Central Television (CCTV), arată că mașina de ucidere sare, se scufundă, conduce echipe de recunoaștere și lovește din spate... o mitralieră atașată unor ținte.

„Poate servi ca un nou membru în operațiunile noastre de luptă urbană”, spune un soldat prezentat în clipul de două minute, „înlocuindu-i pe membrii echipei noastre în operațiuni ce presupun efectuarea de recunoașteri, identificare [a inamicului] și lovire a țintelor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit AFP, „robodog”-ul patruped – în special, modelele Go2 ale companiei de robotică Unitree, cu sediul în China, în valoare de 2.800 de dolari – pot „opera” pe cont propriu de oriunde, cu o autonomie între două și patru ore.

Pe scurt, peisajul militar modern, caracterizat de automatizarea câmpului de luptă este deja prezent. Și, da, este terifiant.

Robodog-ii, o apariție recentă pe câmpul de luptă

Videoclipul CCTV a arătat și o serie de drone aeriene, etichetându-le drept „echipamente inteligente fără pilot”. Mai multe dintre aceste drone au fost văzute echipate cu mitraliere și trăgând, de asemenea.

<iframe width="640" height="358" src="https://www.youtube.com/embed/YMnkqY98Cyo" title="Robot Dog Highlighted at China-Cambodia Joint Military Exercise" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>

În timp ce războiul mortal cu drone nu este tocmai nou, robodog-ii patrupezi sunt o apariție mult mai recentă pe câmpul de luptă. Și, deși unele firme de robotică, în special Boston Dynamics, au promis să nu-și înarmeze câinii robotici, alte companii - notoriu, compania Ghost Robotics din SUA - nu împărtășesc aceleași valori.

Și armata SUA experimentează câinele robot

În această notă, China nu este, de asemenea, singura putere globală interesată de robodogs letali. Anul trecut, în urma unui raport conform căruia armata americană însăși a experimentat cu robodog-ii înarmați de la Ghost Robotics, un purtător de cuvânt al Armatei a declarat pentru Military.com că Departamentul Apărării al SUA „continuă să exploreze aplicarea integrării mașinilor umane”, posibil pentru viitoarele formațiuni de luptă.”

Într-un fel, se pare că patrupedele cu arme au ajuns să reprezinte o clasă în plină dezvoltare de roboți și arme alimentate cu inteligență artificială concepute să se alăture și - unii își imaginează - să înlocuiască în cele din urmă soldații în zonele de luptă.

O astfel de viziune pentru războiul modern nu a ajuns încă pe deplin în atenție, dar anumite elemente încep să se cristalizeze.