China a câștigat lupta pentru putere. SUA au rămas în urmă

China a câștigat lupta pentru putere. SUA au rămas în urmă Sursa foto: Dreamstime.com

Potrivit rapoartelor serviciilor de informații americane, China a convins Rusia să amâne invadarea Ucrainei până după Jocurile Olimpice de la Beijing. China a negat acuzațiile, dar rapoartele sugerează că, oricum se va încheia criza actuală din Ucraina, Moscova este probabil să devină partenerul junior al Beijingului pe scena internațională.

Recentele Jocuri Olimpice de la Beijing au prezentat o amenințare deosebită, în timp ce China a scos noi tehnologii de inteligență artificială  și robotică cu o relevanță vitală pentru tensiunile geopolitice actuale ale Washingtonului cu Beijingul. De la autobuzele fără șofer până la trenul de mare viteză alimentat de 5G, tehnologia avansată chineză a fost prezentată. Într-adevăr, jocurile numai în monedă digitală, concentrate în jurul monedei e-CNY, care a fost deja preluată de aproximativ 140 de milioane de oameni, au fost o mică privire asupra unei realități pe care China a îmbrățișat-o în timp ce Occidentul s-a tulburat.

După cum au subliniat recentele Jocuri Olimpice, inteligența artificială este o obsesie pentru China. Bucătarii-roboți care făceau burgeri la unitățile olimpice și paturile inteligente care măsoară statisticile vitale ale sportivilor nu au fost doar trucuri pentru camere: ele sunt un simbol al modului în care China a eclipsat rapid Statele Unite când vine vorba de implementarea și utilizarea inteligenței artificiale.

China se dublează în ceea ce privește tehnologia de ultimă generație în general și inteligența artificială în special, în timp ce Statele Unite rămân în urmă — într-o asemenea măsură încât primul ofițer șef de software al Pentagonului, Nicolas Chaillan, a demisionat în toamna trecută în semn de protest față de ritmul lent al transformării tehnologice în Statele Unite, spunând că „nu avem nicio șansă de a lupta împotriva Chinei în 15 până la 20 de ani”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Chaillan, Washingtonul nu va ajunge din urmă cu capabilitățile cibernetice și inteligența artificială ale Beijingului. Mulți experți sunt de acord – Graham Allison, de la Belfer Center, a remarcat recent că mulți oficiali americani sunt mult prea mulțumiți de supremația occidentală în tehnologie, în timp ce cercetătorul pakistanez Ruqayya Anwer a scris într-un articol la începutul acestui an cum „China a câștigat bătălia cu inteligența artificială cu SUA și este pe drumul spre supremația mondială.” În special, Anwer a concluzionat cum China va domina orice număr de tehnologii strategice, inclusiv inteligența artificială, într-un deceniu sau doi.

Occidentul a oferit o mulțime de scuze pentru a rămâne în urmă cu inteligența artificială, nu în ultimul rând argumente despre faptul cum China comunistă nu are aceleași standarde etice și preocupări de confidențialitate ca Europa și America de Nord. Adevărul este însă că inteligența artificială va fi din ce în ce mai mult cheia pentru viitorul puterii și coeziunii naționale. În termeni dubii — dacă Statele Unite vor să-și păstreze valorile și să țină pasul cu China, trebuie să ia în serios inteligența artificială, foarte repede.

Statele Unite ale Americii au rămas în urmă

Administrațiile americane succesive au lăsat inteligența artificială în spate și, în consecință, chiar și firmele americane de inteligență artificială caută afaceri în străinătate. Remark Holdings listată la NASDAQ, de exemplu. Remark face o activitate crucială prin dezvoltarea de soluții bazate pe inteligență artificială, cum ar fi platforma sa care utilizează viziunea computerizată pentru a monitoriza coridoarele de transport, cum ar fi Brightline Rail din Florida, cea mai periculoasă cale ferată din Statele Unite. Cu toate acestea, Remark Holdings generează în prezent cea mai mare parte a veniturilor sale în China - dintr-un motiv simplu, China are o istorie de a aprecia și prioritiza inteligența artificială, în timp ce Statele Unite nu o au.

În ceea ce privește partea militară a lucrurilor, Statele Unite sunt cu mult în urmă. Abia acum armata americană se îndepărtează de utilizarea dronelor DJI fabricate în China și folosește în schimb drone fabricate în SUA, de la producătorul american Skydio.  În timp ce Departamentul de Apărare al SUA s-a angajat din ce în ce mai mult să dezvolte instrumente de inteligență artificială fabricate în SUA, personalități importante precum fostul secretar adjunct al Apărării Robert Work sunt clare cu privire la provocările care urmează, menționând că „America nu este pregătită să se apere sau să concureze în era inteligenței artificiale. ”

Mai precis, punerea inteligenței artificiale în prim-plan, abordarea cu succes a preocupărilor etice necesită să ne sprijinim pe puterea Americii în infrastructura tehnologică și să ne concentrăm pe familiarizarea și entuziasmul oamenilor de AI, inclusiv prin finanțarea mai multor departamente la universități și alte instituții.

Există un potențial semnificativ pentru Statele Unite de a face echipă cu națiunile partenere din NATO pentru co-finanțarea cercetării și a oportunităților de investiții în inteligență artificială. Statele Unite nu au cu adevărat o ofertă intelectuală adecvată de profesioniști în domeniul învățării automate și al inteligenței artificiale, motiv pentru care parteneriatele NATO, precum și colaborarea cu cetățeni din locuri precum India este o propunere potențial promițătoare.

Ceea ce este clar este că Statele Unite nu își mai permit să rămână în urmă în cursa inteligenței artificiale, care se conturează a fi echivalentul din secolul XXI al cursei spațiale. Oficialii americani nu pot vorbi serios despre securitatea națională și despre asigurarea viitorului dacă vor continua să trateze aplicațiile civile și militare ale inteligenței artificiale ca pe o idee ulterioară, potrivit The National Interest.