Purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist de la Beijing a lansat un aavertisment la adresa Australiei, de a nu se mai implica în chestiunile interne ale Taiwanului sau riscă să fie printre primii loviți. Avertismentul urmează la scurt timp după terminarea unui amplu exercițiu militar comun în Marea Chinei de Sud, la care au participat forțe importante din Australia, Japonia, SUA și Franța.

„Armata Australiei este prea slabă pentru a fi un adversar demn al Chinei și, dacă îndrăznește să intervină într-un conflict militar, de exemplu în strâmtoarea Taiwanului, forțele sale vor fi printre primele lovite”, a declarat oficialul chinez.

Exercițiile militare de război, desfășurate în Marea Chinei de Sud au vizat apărarea antiaeriană, atacurile amfibii și războiul urban.

Tensiuni tot mai mari în zona Asiei de Sud Est

Potrivit Global Times, un senator australian a precizat recent că Australia este capabilă să descurajeze China într-o eventuală agresiune în zonă.

Senatorul Molan a făcut o serie de comentarii după ce a prezis că armata chineză ar putea invada Taiwanul într-un interval apreciabil de timp.

„Australia nu trebuie să creadă că se poate ascunde de China, dacă va continua cu provocările. Australia se află în raza rachetei balistice DF-26 chineze, cu rază intermediară convențională, echipată cu focoase”, a spus senatorul Molan.

Tensiunile dintre Beijing și Canberra s-au intensificat în ultimul an, deoarece China a introdus taxe vamale pentru Australia, în valoare de 20 de miliarde de dolari, dar și interdicțiile de a exporta împotriva Australiei.

Relațiile au scăzut în continuare atunci când Australia a interzis Huawei construirea rețelei 5G și a cerut o anchetă cu privire la originea coronavirusului. În aprilie 2021, Michael Pezzullo, secretarul australian pentru afaceri interne, a spus că „tobe de război se aud în zare”.

Avioane de război PLA au apărut aproape zilnic în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan în ultimele câteva săptămâni, trimitând în jur de 25 de avioane militare în spațiul său aerian.