China se revoltă. Vrea să rupă un acord internațional din 1980. Care ar fi efectele

China se revoltă. Vrea să rupă un acord internațional din 1980. Care ar fi efectele

Opoziția Pentagonului față de construirea unor insule false de către China sau pentru „recuperarea terenurilor” din Marea Chinei de Sud, este bazată pe definiția „insulei” care a fost dată în Convenția ONU a dreptului mării, un acord internațional negociat în anii 1980 și actualizat în anii 1990.

China construiește de mulți ani noi structuri asemănătoare insulelor, la care adaugă piste de aterizare și plasează arme atât în interiorul, cât și în jurul zonelor disputate din Marea Chinei de Sud.

Ce jocuri face China

În urmă cu câțiva ani, China a recuperat câteva zone din întreaga regiune, printr-un proces de construcție a insulelor false, surprins de avioanele spion Poseidon ale marinei americane.

Oficialii Pentagonului au afirmat că încercarea de construire a insulelor și a avanpostului Chinei nu reprezintă nicio revendicare teritorială legitimă în regiune, conform convențiilor internaționale stabilite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform Convenției ONU cu privire la dreptul mării, o insulă este definită ca o „zonă de pământ natural formată deasupra apei în urma mareei”. De asemenea, articolul 60 din Convenția ONU spune că „insulele artificiale nu au dreptul la mări teritoriale”.

Tratatul ONU nu prezintă prevederi care să acorde drepturi apelor fără a se ține cont de drepturile suverane terestre. Tratatul ONU specifică faptul că apele teritoriale se extind pe 12 mile în largul coastei teritoriului suveran. Acest lucru înseamnă că, în timp ce alte țări au dreptul la o trecere pașnică pe o rază de 12 mile, apele sunt totuși considerate o extindere a teritoriului țării, a explicat un oficial al Pentagonului.

Astfel, cele 12 mile de pe malul unei structuri artificiale, nu sunt considerate o extindere a teritoriului unei țări, au declarat oficialii Pentagonului pentru The National Interest. Multe țări din regiune au revendicat sau dezvoltat avanposturi în Marea Chinei de Sud. Înalți oficiali ai Pentagonului spun că în Insulele Spratly, Vietnam are 48 de avanposturi, Filipine deține opt, Malaezia, cinci; și Taiwan, unul.

Găsirea unei soluții

Incertitudinile legate de Marea Chinei de Sud ar putea fi soluționate de grupul de lucru Pentagon-China, concentrarea acestora fiind bazată pe menținerea stabilității și libertății de navigație în regiune. Un raport al Pentagonului care anunță începutul grupului de lucru afirmă că partea chineză intenționează să-și finalizeze lucrările în aproximativ patru luni și să mențină stabilitatea în regiunea în curs de schimbare.

„În final, oficialii Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii vor să ofere recomandări și repere specifice și practice pentru a face față provocării Chinei. De-a lungul anilor, au existat multe inițiative care au putut contracara provocările chineze aflate în creștere. Secretarul dorește o evaluare a celor mai bune modalități de a apăra ordinea internațională, bazată pe reguli, care a păstrat pacea între marile puteri de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial ”, a concluzionat raportul Pentagonului.