China, amenințată de un pericol neașteptat! Ambiția de a deveni hegemonul lumii se năruiește
- Ovidiu Drugă
- 11 mai 2021, 15:48
Populația globală a Chinei a crescut la 1,412 miliarde în 2020, dar numărul de nașteri noi a scăzut pentru al patrulea an consecutiv. Potrivit recensământului din 2020, s-au înregistrat numai 12 milioane de nașteri, cifră care anunță o criză demografică în următorii ani. Experții chinezi în demografie cer liderilor Chinei să ia măsuri ferme.
Recensământul făcut în 2020, arată că China înregistrează cea mai lentă creștere a populației din ultimele decenii. Ca să preîntâmpine o criză demografică, savanții cer autorităților de la Beijing să majoreze limita de copii pe care un cuplu poate să îi facă sau chiar să abandoneze total această restricție. Mai mult, se cere acordarea de ajutoare financiar acordate familiilor pentru a consolida rata natalității Chinei.
Recensământul anunță o criză demografică de proporții
Rezultatele recensământului din China, care a avut loc în noiembrie și decembrie anul trecut, au fost anunțate marți de Biroul Național de Statistică (BNS). Cifrele i-au pus serios pe gânduri pe experți pentru că există un declin de 18% pe an în ceea ce privește numărul de nașteri. Cifra de anul trecut reprezintă o rată a fertilității de 1,3 nașteri pe femeie, în veme ce, pentru a menține populația la un nivel constant, este necesară o rată de 2,1.
Comisarul BNS Ning Jizhe a comentat că rezultatele recensământului spunând că femeile chineze, în medie, sunt mai puțin dispuse să nască mai mulți copii. Fără o intervenție politică puternică, avertizează experții, o criză demografică va fi imposibil de evitat. „Fără o intervenție politică puternică, noile nașteri ale Chinei vor scădea probabil sub 10 milioane în următorii câțiva ani, cu o rată a fertilității mai mică decât cea a Japoniei și poate cea mai mică din lume”, a avertizat demograful chinez Liang Jianzhang.
În 2016, China a înlocuit controversata politică a unui singur copil cu o limită de doi copii, în încercarea de a combate îmbătrânirea populației. Sondajele arată, însă, că multe cupluri , în special cele din zonele urbane, se tem de costurile ridicate ale creșterii unui copil și de impactul potențial al acestuia asupra carierei lor.
Experții cer măsuri urgente și investiții masive
Huang Wenzheng, un demograf care a scris pe larg despre rata natalității națiunii, a firmă că, dacă țara nu elimină complet politicile de limitare a nașterilor, numărul acestora în următorii 25-30 de ani va fi la jumătate față de cele înregistrate în ultimii 25 de ani.
În plus , guvernul ar trebui să reducă și povara asupra părinților să ofere sprijin pentru îngrijirea copiilor, inclusiv reduceri de impozite pentru părinți, ajutoare financiare pentru familii și chiar subvenții pentru achiziționarea de locuințe - cum ar fi rambursarea taxelor de utilizare a terenului - pentru cei care au trei sau mai mulți copii, a adăugat Huang.
Dan Wang, economist-șef la Hang Seng Bank (China), a declarat că este probabil ca guvernul chinez să abandoneze politicile de planificare familială, dar a avertizat chiar că mișcarea ar putea să nu fie suficientă pentru a crește rata fertilității.
„Costul economic al copiilor a crescut, în timp ce femeile tind să se căsătorească la vârste mai înaintată. Cu excepția cazului în care China își schimbă drastic politicile de imigrație, este puțin probabil să vedem o creștere a natalității în curând ”, a spus Wang. Demograful Liang a adăugat că cercetările sale arată că, dacă țara dorește să crească rata fertilității cu doar 0,1, va trebui să investească 1% din produsul intern brut (PIB) în bunăstarea gospodăriilor. "Investiția merită, deoarece fiecare nou-născut contribuie cu mai mult de 1 milion [de yuani] la buget și la fondul de securitate socială [pe parcursul vieții sale]."
În teorie, China ar trebui să cheltuiască între 2% și 5% din PIB-ul său pentru a atinge același nivel de fertilitate ca Japonia și Europa, a adăugat Liang. Rata fertilității Japoniei a fost de aproximativ 1,369 nașteri pe femeie anul trecut, în timp ce rata de fertilitate în Uniunea Europeană a fost de aproximativ 1,5 în 2019.
Înainte de publicarea datelor recensământului, patru cercetători de la banca centrală a Chinei au cerut ca Beijingul să liberalizeze neîntârziat politicile de naștere sau, până în 2050, se va confrunta cu o criză a forței de muncă și o povară mai mare legată de îngrijirea persoanelor vârstnice decât Statele Unite, scrie South China Morning Post.