Care e cel mai periculos loc din lume? The Economist spune că de aici ar putea începe marele război

Care e cel mai periculos loc din lume? The Economist spune că de aici ar putea începe marele război

Potrivit The Economist, cel mai periculos loc de pe fața pământului se află în Asia și poartă numele de Taiwan.

Cunoscutul săptămânal a publicat pe copertă o imagine a „provinciei rebele” pe care o revendică Beijingul, dar pe care o protejează americanii. În grafica realizată de jurnaliștii de la The Economist, insula se află în centrul unui radar, exact la jumătatea distanței dintre cele două flote rivale.

Mesajul este clar: confruntarea pentru viitorul Taiwanului nu mai poate fi amânată. Și, în funcție de modul în care vor evolua lucrurile, un război între Washington și Beijing nu poate fi exclus.

O ecuație geostrategică "de coșmar".

Un război între chinezi și americani pentru Taiwan prezintă marele risc că s-ar putea extinde pe scară largă. Ar putea implica și alte țări care aspiră la statutul de mari puteri și ar putea fi primul act al celui de- al Treilea Război Mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Insula cu 24 de milioane de locuitori este situată la 160 de kilometri de coasta chineză și se află într-o situație geopolitică imposibilă. Liderii Partidului Comunist Chinez susțin că există o singură China, administrată de ei, și că Taiwanul este o provincie rebelă. Washingtonul a acceptat să respecte politica o singură Chină - o politică care afirmă existența unui singur stat suveran sub numele de China- contrar realității că există două state, Republica Populară Chineză și Republica Chineză (numele oficial al Taiwanului).

Cu toate că a făcut concesii Beijingului prin politica One China, de 70 de ani, americanii se asigură că Taiwanul rămâne liber. Câtă vreme China era o țară înapoiată, riscul unui război era minor. Acum, însă, de când Dragonul s-a trezit, situația a devenit extrem de complicată.

Războiul e inevitabil?

Statele Unite se tem că nu vor mai putea descuraja China să anexeze Taiwanul într=un fel sau altul. Phil Davidson, șeful Comandamentului Indo-Pacific, a declarat recent Congresului că este îngrijorat de faptul că China ar putea ataca insula în următorii ani. Un război pentru preluarea provinciei rebele ar fi o catastrofă cu efecte negative la nivel global.

Guvernul chinez continuă să sublinieze necesitatea unificării Chinei. De cealaltă parte, autoritățile taiwaneze sunt de acord că insula lor face parte din China, dar nu din Republica Populară condusă de comuniști. Potrivit majorității analiștilor, superioritatea militară uriașă a Chinei îl va determina, până la urmă, pe președintele Xi Jinping să folosească forța pentru anexa Taiwanul. Fie și numai pentru a-i scoate scoate pe americani din Marea Chinei de Sud.

Într-un interviu acordat Associated Press, adjunctul ministrului de externe al Chinei, Le Yucheng, a avertizat Statele Unite să nu mizeze pe „cartea Taiwan”, lăsând să se înțeleagă că Beijingul ar fi pregătit să recurgă la forța militară. De acum înainte, pentru Statele Unite problema taiwaneză nu mai poate fi evitată. Cu alte cuvinte, situația trebuie rezolvată cât mai curând pentru a preveni izbucnirea unui război.

Taiwanul e esențial pentru noile tehnologii

Dincolo de vărsarea de sânge inevitabilă pe care ar implica-o un conflict, pierderile pentru economia mondială ar fi uriașe. Taiwanul este inima industriei semiconductorilor. Mai precis, e cel mai valoros producător de cipuri din lume și produce 84% din cele mai avansate produse ale acestei industrii. În cazul în care producția de semiconductori se oprește, industria electronică globală se va confrunta cu probleme și costuri cumplite, scrie ziarul italian Il Giornale.