Evenimentul Zilei > EVZ Special > China înfruntă SUA și în Oceanul Atlantic. Avertismentul comandantului forțelor SUA din Africa
China înfruntă SUA și în Oceanul Atlantic. Avertismentul comandantului forțelor SUA din Africa

China înfruntă SUA și în Oceanul Atlantic. Avertismentul comandantului forțelor SUA din Africa

Generalul Stephen Townsend, șeful Comandamentului SUA din Africa, avertizează că Beijingul dorește să-și extindă prezența militară în Africa și intenționează să-și construiască o bază militară pe coasta de vest.

În acest moment, China are o singură bază militară în străinătate. E vorba de cea aflată pe coasta de est a Africii, în Djibouti., cam puțin pentru o mare putere care contestă hegemonia Statelor Unite asupra lumii. Liderii chinezi știu acest lucru și încearcă să remedieze situația. Mai mult, par hotărâți să-și extindă puterea și spre Oceanul Atlantic,

China încearcă să contracareze SUA și în Oceanul Atlantic

„Caută un loc unde să-și poată reînarma și repara navele de război. Acest lucru devine util din punct de vedere militar în cazul unui conflict”, a declarat Townsend pentru The Associated Press. „Acum își aruncă privirea spre coasta Atlanticului și vor să obțină o astfel de bază acolo”.

SUA are aproximativ 29 de baze numai în Africa. Puterea militară americană în regiune este, însă, contracarată de masivele investiâii chineze în infrastructura continentului.

„Chinezii depășesc SUA în anumite țări din Africa”, susține Townsend. „Proiectele portuare, eforturile economice, infrastructura, acordurile și contractele lor vor duce la un mai mare acces în viitor.”

Forța militară americană și investițiile Chinei

Declarațiile lui Townsend au rolul de a aminti conducerii de la Washington că Africa ca un câmp de luptă important în noile războaie reci pe care SUA le poartă împotriva celor care îi contestă hegemonia.

„China și Rusia nu ignoră Africa și numai asta ar trebui să ne spună ceva”, afirma Townsend într-un interviu acordat presei luna trecută.

Anul trecut, Townsend a susținut că puterea militară a SUA în Africa a fost mai importantă pentru a contracara China și Rusia pe continent decât investițiile țării sale. „Există unele zone în care nu vom concura China, nu vom construi poduri și drumuri, stadioane și palate, așa cum fac ei”, a  afirmat comandantul militar american.