Membrii parlamentului se întreabă dacă nu cumva proiectul chinez de pe aeroportul din Liège, în regiunea valonă, are mai mult legătură cu spionajul decât cu comerțul electronic.
Existp temerea că Beijingul încearcă să ofere le ofere spionilor săi un punct de de sprijin puternic în Europa cu ajutorul centrului logistic construit de gigantul de comerț electronic Alibaba.

Investiția se ridică la 100 de milioane de euro

Investiția de 100 de milioane de euro pe care gigantul Alibaba o face la Liège a fost salutată în Belgia ca o modalitate de a ajuta economiei din regiunea valonă, care se află în dificultate. Centrul de transport de mărfuri și colete, care ocupă o suprafață de 220.000 de metri pătrați închiriată pe aeroport, este de așteptat să devină operațional în acest an. Cu toate acestea, unii spun că acest proiect reprezintă un pericol.

„Ar trebui să ne dăm seama că Alibaba nu este doar un simplu operator privat, ci un agent al Partidului Comunist Chinez. Acest gigant se află sub ordinele regimului, de exemplu în reprimarea minorității uigure prin intermediul software-ului său de recunoaștere facială”, a spus Samuel Cogolati, un membru al partidului Green Ecolo din parlamentul belgian,.

„Trebuie să ne reajustăm … controlul asupra acestor giganți digitali și să analizăm aceste investiții chinezești, fără naivitate. Trebuie să ne deschidem ochii, să ne garantăm securitatea, libertățile de bază și să protejăm datele personale ale cetățenilor belgieni”, a declarat ecpologistul.

Comerț sau spionaj?

Într-o ședință a comisiei parlamentare de justiție săptămâna trecută, Cogolati l-a pus sub presiune pe ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, cu privire la această chestiune. Ministrul a părut și el destul de îngrijorat.

„Ofițerii de informații chinezi ar putea avea acces la zone sensibile și sigure ale aeroportului … Importanța economică viitoare a aeroportului din Liège pentru China nu poate fi subestimată”, a spus ministrul. „Alibaba va trebui, de asemenea, să se supună aparatului de securitate chinez în cazul în care dorește să aibă acces la datele comerciale și personale potențial sensibile deținute de Alibaba în legătură cu activitățile sale din Liège.”

China respinge toate acuzațiile

Ambasada Chinei în Belgia a respins ferm acuzațiile. „Unii parlamentari, instituții și mass-media belgieni … au suspectat fără temei că proiectul logistic al aeroportului Liège al Alibaba cooperează cu activitățile de spionaj ale guvernului chinez și reprezintă o amenințare la adresa vieții private și a securității naționale a cetățenilor”, se arată într-un comunicat. Cerințele prevăzute de legea națională de informații a Chinei, adăugă comunicatul, „respectă și protejează drepturile omului”.

La începutul acestei săptămâni, ministrul chinez de externe Wang Yi a discutat cu omologul său belgian, Sophie Wilmès, și a cerut Belgiei să „joace un rol constructiv în UE” și „să promoveze dezvoltarea pe termen lung și constantă a relațiilor China-UE”.
„Belgia este inima Europei și a fost mult timp o punte pentru schimburile între China și Europa”, a adăugat Wang.

În ciuda temerilor, Liège profită enorm de afacerile derulate de Alibaba. Potrivit unui purtător de cuvânt al aeroportului orașului, transportul de mărfuri a crescut de la 9 milioane de colete în 2018 la 362 de milioane de colete în 2019 și la 548 de milioane anul trecut, în principal datorită Alibaba și a filialei sale Cainiao Smart Logistics Network, scrie politico.eu.