Vystrcil a sosit duminică la Taipei pentru o vizită pentru promovarea legăturilor comerciale cu Taiwanul, afirmând că Republica Cehă nu se va plia obiecțiilor de la Beijing.

China consideră Taiwanul ca o provincie separatistă neeligibilă pentru relațiile de la stat la stat.

Aflat în Germania, ministrul chinez de Externe Wang Yi a declarat că vor exista represalii în urma vizitei lui Milos Vystrcil în Taiwan.

„Guvernul chinez și poporul chinez nu vor adopta o atitudine nepăsătoare și nu vor rămâne cu brațele încrucișate. Trebuie ca Milos Vystrcil să plătească un preț ridicat pentru comportamentul său cu viziune îngustă  și pentru oportunismul său politic”, a amenințat Wang Yi.

Wang Yi a spus că guvernul chinez și oamenii din China nu vor tolera o astfel de „provocare deschisă” din partea lui Vystrcil și a forțelor anti-chineze din spatele său, fără a oferi totuși detalii despre cum va reacționa exact Beijingul.

Vystrcil a replicat că declarațiile șefului diplomației chineze reprezintă ingerințe în afacerile interne ale Republicii Cehe, scrie Reuters.

China consideră Taiwanul o provincie separatistă şi interzice altor ţări să aibă legături oficiale cu acesta, notează Agerpres.

Politica Chinei faţă de Taiwan este cunoscută sub numele de „principiul unei singure Chine”.

„Să conteşti principiul unei singure Chine în problema Taiwanului înseamnă să devii duşmanul celor 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi şi reprezintă un act de încălcare internaţională a încrederii”, a adăugat Wang.

Vystricil este oficialul ceh cu rangul cel mai înalt care a vizitat până acum Taiwanul.

El a sosit duminică în Taipei cu primarul oraşului Praga, Zdenek Hrib, şi cu o delegaţie de oameni de afaceri cehi pentru o vizită de şase zile.

„Suntem o ţară liberă care încearcă să aibă relaţii bune cu toate statele şi cred că aşa vor sta lucrurile în viitor indiferent de declaraţia ministrului chinez. Şi doresc să repet că această vizită nu este menită în niciun caz a fi o confruntare politică”, a mai spus Vystricil