Evenimentul Zilei > International > China a testat în mare secret o rachetă nucleară care a înconjurat Pământul. Reacția americanilor
China a testat în mare secret o rachetă nucleară care a înconjurat Pământul. Reacția americanilor

China a testat în mare secret o rachetă nucleară care a înconjurat Pământul. Reacția americanilor

China a testat o rachetă nucleară hipersonică pe orbita terestră. Testarea s-a făcut în secret și a surprins serviciile secrete americane. SUA vede arma chinezilor ca pe o principală amenințare.

Publicația Financial Times a oferit informații despre testul secret făcut de Beijing care  a lansat în august o rachetă cu capacitate nucleară care a înconjurat Pământul pe orbita joasă înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu peste 32 de kilometri.

Specialiştii au declarat că „planorul hipersonic” a fost transportat de o rachetă Long March, ale cărei lansări sunt de obicei anunţate și organizate, în timp ce testul din august a fost ţinut secret.

Americanii văd testul chinezilor ca pe o amenințare

Progresele Chinei în domeniul armelor hipersonice „au luat prin surprindere serviciile secrete americane”.

Americanii au declarat de mai multe ori văd inventivitatea chinezilor ca pe o armă și nu găsesc un motiv bun în testele lor, ba chiar sunt de părere aceștia vor face multe tensiuni.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu va face niciun comentariu despre detaliile articolului, dar a adăugat: „Ne-am exprimat clar îngrijorările cu privire la dezvoltarea militară pe care China o urmăreşte în continuare, care nu face decât să sporească tensiunile din regiune şi nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem China drept provocarea noastră numărul unu”.

Mai multe țări creează rachete hipersonice

Pe lângă Beijing, Statele Unite, Rusia şi cel puţin alte cinci ţări lucrează la tehnologia hipersonică.Rachetele descriu o traiectorie balistică înainte de a lovi ținta, în timp ce o rachetă hipersonică ia o traiectorie joasă în atmosferă, lovind mai repede ţinta, ba chiar este mai puternică ca vântul.

Specialiștii au declarat aceste rachete sunt greu de urmărit pentru adversari și nimeni nu a descoperit cum poți face față unui asemenea produs. China a dezvoltat tehnologia în mod ofensiv, considerând-o crucială în apărarea împotriva progreselor SUA în domeniul tehnologiilor hipersonice şi de altă natură, potrivit unui raport recent al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS).

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: