Cine a fost Charlie Munger, miliardarul care a murit la 99 de ani. A comparat Bitcoin cu bolile venerice

Cine a fost Charlie Munger, miliardarul care a murit la 99 de ani. A comparat Bitcoin cu bolile venerice Charlie Munger, prietenul de o viață al lui Warren Buffet. Sursa Foto - Wikipedia Commons, Flikr

Charles Thomas Munger s-a născut pe 1 ianuarie 1924. De revelion, ar fi împlinit 100 ani, dar a murit ieri, pe 28 noiembrie. El a fost un om de afaceri, investitor și filantrop american, vicepreședinte al companiei Berkshire Hathaway și partenerul lui Warren Buffett.

Ieri, 28 noiembrie, Charlie Munger, vicepreședintele companiei Berkshire Hathaway, a murit la vârsta de 99 ani, într-un spital din Santa Barbara, California.

Warren Buffett, miliardar și președinte al companiei Berkshire Hathaway, care i-a fost prieten de o viață, i-a spus:

Ne puteți urmări și pe Google News

Berkshire Hathaway nu ar fi putut fi construit în statutul actual fără inspirația, înțelepciunea și participarea lui Charlie.

Cine a fost Charlie Munger?

Charles Thomas Munger s-a născut în Omaha, Nebraska, având tată (Alfred Case Munger) avocat și bunic (Thomas Charles Munger) judecător al curții districtuale din SUA. Încă din adolescență a lucrat la magazinul alimentar „Buffet & Son”, un magazin alimentar deținut de bunicul lui Warren Buffett, Ernest P. Buffett.

A urmat studiile de matematică la Universitatea din Michigan și a fost membru al fraternității Sigma Phi Society. La 19 ani a renunțat la facultate pentru a servi în 1943, pe durata celui de-al Doilea Război Mondial, în Corpul Aerian al Armatei SUA, devenind sublocotenent.  În 1945 s-a căsătorit cu Nancy Huggins, cu care au avut trei copii, dintre care unul a decedat în copilărie. Charlie Munger  a divorțat și s-a recăsătorit cu Nancy Barry cu care a avut alți patru copii și alți doi copii vitregi. Prima sa soție a decedat în 2002, a doua în 2010.

A studiat meteorologia la Caltech, a urmat alte cursuri avansate, a aplicat apoi la Harward Law School, excelând în drept și absolviond magna cum laude în 1948. În 1962 a lucrat ca avocat imobiliar la Munger.Tolles & Olson LLP.

Prietenia cu Warren Buffett

Cunoscându-l din copilărie pe Warren Buffett, a intrat în afaceri. Inițial, a fost pe cont propriu, conducând un parteneriat de investiții din 1962 până în 1975. A devenit președinte la Wesco Financial Corporation, cu acțiuni la companii precum Coca Cola, Goldman Sachs și Procter & Gamble.  Wesco a devenit ulterior achiziționată și transformată într-o subsidiară a companiei Berkshire.

A donat bani școlilor și universităților.  La 50 ani, și-a pierdut vederea la ochiul stâng după o operație de cataractă eșuată și i-a fost îndepărtat globul ocular.

În 1978,  a devenit vicepreședinte al companiei conduse de Warren Buffett. A fost președinte și la Daily Journal Corporation, potrivit CNN.

Warren Buffett (centru) și Charlie Munger (dreapta), anul 1998. Sursa Foto - Wikipedia Commons, Autor: Frank Tursetta

A detestat criptomonedele

Charlie Munger avea o zicală:  „Afacerile bune sunt afaceri etice. Un model de afaceri care se bazează pe înșelăciune este sortit eșecului”.

A criticat criptomonedele, iar despre Bitcoin a spus că este o „otravă periculoasă”, „prost”, „imoral”, „dezgustăror”, comparându-le cu jocurile de noroc și cu bolile venerice. Munger a fos republican și susținător al fostului președinte Donald Trump.

La momentul morții sale, Charlie Munger avea o avere netă de 2,6 miliarde de dolari, fiind clasat pe locul 1182 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume.