O nouă taxă. Serviciile pentru care românii ar putea plăti mai mult

O nouă taxă. Serviciile pentru care românii ar putea plăti mai mult Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

CFR Infrastructură vrea să introducă mai multe măsuri urgente pentru întreținerea și modernizarea căilor ferate din România. Compania propune introducerea unei taxe pentru folosirea gărilor și, în lipsa fondurilor necesare pentru reparații, închiderea temporară a liniilor unde trenurile nu pot circula în siguranță.

CFR Infrastructură vrea să introducă noi măsuri

Raportul CFR indică faptul că, de la începutul anilor ’90, alocările financiare pentru reparații și întreținere au fost insuficiente, ducând la degradarea masivă a infrastructurii feroviare. Peste 71% din linii necesită reparații capitale, iar probleme similare afectează tunelurile (54%), terasamentele și podurile (64%) și instalațiile și macazele (85%).

CFR

CFR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Această subfinanțare a dus la creșterea numărului de defectări și la impunerea a sute de restricții de viteză pentru a evita tragediile. CFR Infrastructură numără peste 1.100 de puncte periculoase pe calea ferată.

Șefii CFR cer fonduri pentru reparații

Șefii CFR doresc închiderea temporară a liniilor nesigure dacă nu vor fi alocate mai multe fonduri pentru reparații. Grigore Mare, președintele Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane, a subliniat necesitatea prioritizării investițiilor în segmentele de cale ferată esențiale.

Ne puteți urmări și pe Google News
CFR

CFR. Sursa: Dreamstime.com

Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, consideră că România ar trebui să investească masiv în modernizarea căilor ferate pentru a crește viteza de circulație și a atrage mai mulți călători și transportatori de marfă.

Raportul CFR subliniază că fondurile europene nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoile de reparații și modernizare. Este necesară o creștere a alocărilor bugetare de la stat și creșterea veniturilor proprii ale companiei. Una dintre propunerile de majorare a veniturilor este închirierea mai multor linii către operatori privați.

Biletele de tren s-ar putea scumpi

O altă propunere este introducerea unei taxe pentru utilizarea gărilor, care ar fi plătită de companiile feroviare. Prețurile biletelor de tren s-ar putea scumpi considerabil.

CFR Călători a emis un comunicat de presă în care clarifică faptul că nu își asumă vina pentru întârzierile masive ale trenurilor din dotare, afirmând că majoritatea întârzierilor au alte cauze decât defectările materialului rulant. Conform datelor companiei, peste 85% din trenurile CFR Călători ajung la destinație fără întârzieri, iar întârzierile medii generate de operator sunt de doar 1 minut și 7 secunde, potrivit Capital.