Evenimentul Zilei > Horoscop > ”Ceva” imens și opac estompează o stea gigantică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
”Ceva” imens și opac estompează o stea gigantică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

”Ceva” imens și opac estompează o stea gigantică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Mai multă atenţie cu cei care, prin natură, nu pot să-ţi dorească decât binele. Chiar dacă sfaturile lor par ridicole, este evident că sunt expresia iubirii lor. Mulţumeşte, şi nu uita! Totuşi, stelele îţi sunt favorabile.

24 iunie

 

Ceva” imens și opac estompează o stea gigantică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 24 iunie s-au născut Nicolas Flamel, E.I. DuPont, Fred Hoyle, Mick Fleetwood, Sânziana Pop, Constantin Gruescu, Dinu Flămând, Ion Ionescu de la Brad, Iosif Bene, Nicolae Docan, Tania Filip.

Originea sărbătorii de astăzi, ultima din seria solstiţiului, se pierde în negura vremii, mult înainte de daci, lupii cei mândri, care considereau moartea o eliberare şi se aruncau râzând în suliţi ca soli către Zamolxe. Probabil, de la agatârşii cei misterioşi şi de la legendarii cabiri.

Probabil că în noaptea asta aveau loc ritualuri secrete, Marile Mistere, cu siguranţă feminine, ca sfârşit al festivalului solstiţiului de vară.

Noaptea magică a duhurilor aer-foc, ce au nume ştiute numai de iniţiaţi, numite comun Sânziene sau Drăgaice, este un eveniment oracular referitor la soarta recoltei dar şi a destinului individual. Se presupune că era prilejul şi a unor sacrificii umane. (Olteanu, Spernația).

Peste vechea sărbătoare europeană, în secolul VII s-a calchiat ziua de naştere a lui Ioan Botezătorul, aşa cum peste Sol Invictus, marea sărbătoare, aproape de solstiţiul de iarnă, s-a suprapus ziua Naşterii lui Iisus. De fapt, ziua de naştere a fondatorului şi a înaintemergătorului religiei creştine nu se cunosc exact. Sau, mai precis, nu au fost făcute publice…

Este zi cu roşu în calendar. O posibilă zi liberă pe care noi, românii, am merita-o cu prisosinţă. Un raport comandat de UE arată că în România se munceşte cel mai mult şi mai greu din toată Europa. Puţinii, foarte puţinii, care muncesc şi îi duc în spate pe ceilalţi. Cu cele mai slabe rezultate. Cauzele… le ştiţi şi domniile voastre, le întâlniţi la locul de muncă şi le vedeţi semnalate de presă. Dar, nu se ia nicio măsură!

Periodic, oficialii ne anunţă de o nouă scumpire, „ca să se alinieze cu preţurile UE”. Dar salariile de ce nu se aliniază cu cele din UE? Dar condiţiile de muncă de ce nu sunt cele din UE?  Sunt mistere mai greu de rezolvat decât taina alchimistului francez Nicolas Flamel, care astăzi îşi sărbătoreşte, împreună cu iubita sa soţie Petronella (Pernelle) cel de al 694-lea an de viaţă!

Nu, nu l-am întâlnit pe imortalul francez şi a sa iubită soţie, a căror poveste a fost făcută publică parţial de J.K. Rowling în seria „Harry Potter”!

Am toate asigurările unui mare senior al ezoterismului francez că povestea notarului parizian este adevărată şi că mai mulţi oameni, de bună credinţă și moravuri şi de onoare, au întâlnit eternul cuplu, mereu şi mereu, în timp şi spaţiu. O stradă, în Paris, îi poartă numele, este pe lângă Louvre, o altă stradă poartă numele „Pernelle” şi există şi o cârciumioară „Nicolas Flamel” în Marais. Acolo poţi să asculţi poveşti teribile şi încântătoare contra unui „petit blanc” şi chiar să guşti din mâncăruri elaborate pregătite după faimoasele reţete ale alchimistului.

Dar nu este nicio dovadă că Nicolas Flamel a murit la 22 martie 1418, după cum au fabricat iacobinii cei raţionalişti şi fără umor. Oricum, mormintele celor doi sunt goale! Că data este fabricată vă ofer doar un amănunt: care este probabilitatea ca un om să se nască şi să moară la exact acelaşi număr de zile faţă de solstiţiu şi respectiv echinocţiu? Este o cabală!

Şi încă un amănunt. Am văzut cu ochii mei străduţa Nicolas Flamel. Indicată printr-o plăcuţă indicatoare „Rue Nicolas Flamel”. Atât! Fără data naşterii, sau a morţii! „Ni vu, ni connu!”

Masonii de la „Marele Orient” ştiu ceva, dar sunt masoni şi nu o să divulge secretul niciodată, dar… să fie Nicolas Flamel cel numit Marele Necunoscut? Cel care a asistat, mascat cu o mască veneţiană de argint, la lucrările :.Marii :.Loje de câte ori se întâmpla ceva foarte important. De aproape trei sute de ani încoace…

Ca dovadă, eruditul francez mi-a arătat copia unui manuscris datat 1927 când Nicolas Flamel a împlinit 600 de ani, manuscris care purta numele: „1001 reţete de bucate bune pentru corp şi suflet, dedicate iubitei mele soţii Pernelle”. Am reuşit să copiez câteva reţete, am admirat semnătura olografă a lui Flamel, aceiaşi timp de şapte secole, dar… no comments! De exemplu mâine o să fac o mâncărică de vinete după rețeta lui Nicolas Flamel. Delicioasă!

 

Dar. despre altceva doream să vă informez.

După cum raportează Paul Scott Anderson, pe 11 iunie 2021, astronomii au lansat un nou studiu despre un mister nou și gigantic (la propriu). Este „ceva” imens și opac care a estompat strălucirea unei stele uriașe cu până la 97% pe o perioadă de aproximativ 200 de zile. Un fenomen observat și în anul 2015 la Steaua lui Tabby. Steaua lui Tabby se estompează rapid, în moduri ciudate și neașteptate. Teoriile pentru comportamentul său neobișnuit au variat de la megastructuri de tip sfera lui Dyson până la nori de praf. Acest mister nu a fost pe deplin rezolvat, dar praful stelar pare să fie acum vinovatul. Dar, chiar și cele mai mari scăderi în strălucirea stelei lui Tabby au atins doar aproximativ 22%.

Steaua despre care discutăm, VVV-WIT-08, este o stea gigantă evoluată, de aproximativ 100 de ori mai mare decât soarele nostru. De asemenea, este mai bătrână decât soarele nostru, cu o vechime de aproximativ 8 miliarde de ani, spre deosebire de cei 4 1/2 miliarde de ani ai soarelui nostru. Se află la aproximativ 25.000 ani lumină distanță în direcția constelației Sgetător, spre centrul dens al galaxiei noastre, Calea Lactee.

Luminozitatea sa minimă a avut loc în aprilie 2012. Oamenii de știință încă nu au o explicație. Dar încă se gândesc la asta. Revista  Monthly Notices of the Royal Astronomical Society a publicat un nou studiu despre această stea pe 11 iunie 2021. Vezi preimprimarea aici .

Este un mister fascinant, din moment ce ”orice” a obturat steaua nu pare să aibă proprietățile unui nor obișnuit de praf. Așa cum este descris în noua lucrare, acel ”orice” ar fi avut o margine evidentă și a fost practic complet opac. Nu a fost un nor de praf.

Leigh Smith, de la Universitatea din Cambridge, a declarat (pentru The Guardian și National Geografic): ”Corpul care a obturat steaua gigantică a apărut brusc, de nicăieri. Este neobișnuit, de fapt este unic, ca o stea să se estompeze în strălucire atât de mult și atât de mult timp.”

Un alt membru al echipei, Serghei Koposov, de la Universitatea din Edinburgh, a comentat: ”Este uimitor că am observat un obiect întunecat, mare și alungit trecând între noi și steaua îndepărtată și doar putem specula care este originea sa.”

A observa o atenuare atât de dramatică, cu o cauză atât de necunoscută și misterioasă, este interesant și frustrant pentru astronomi. Ei văd că scăderea luminozității este impresionantă: 97%! Și ar dori să poată explica cum ar putea avea loc o astfel de scădere dramatică a luminozității. Astronomii au folosit date furnizate de Gaia, a Agenției Spațiale Europene și sondajul la sol numit OGLE  pentru a încerca să rezolve misterul.

Dar există multe, multe scenarii posibile sugerate de date. Cu Tabby’s Star, de exemplu, estomparea diferă cu diferite lungimi de undă, ceea ce este compatibil cu norii de praf. Dar în cazul VVV-WIT-08, reglarea constantă pe toate lungimile de undă arată că obiectul era mult mai opac și „solid”.

O altă ciudățenie a fost că observațiile de la Gaia au sugerat chiar că steaua se mișca prin spațiu mai repede decât se credea anterior, aproape suficient de rapid pentru a scăpa din Calea Lactee.

Asta nu are sens pentru o stea situată în mijlocul galaxiei noastre.

Astronomii au spus că – pentru a încerca să explice misteriosul eveniment – au luat în considerare și apoi au respins multe teorii posibile. Obiectul părea a fi mai mare decât steaua însăși, dar ar fi putut fi mai mic decât se credea și mai aproape de Pământ? S-ar putea să fi trecut prin fața stelei, din punctul nostru de vedere, întâmplător?

Cercetătorii au spus că acest tip de aliniere întâmplătoare, așa cum se vede de pe Pământ, ar fi puțin probabil. Dacă s-a întâmplat pentru această stea, nu ar trebui să se întâmple și pentru altele? Asta ar însemna că ar trebui să existe multe obiecte întunecate, plutitoare, în spațiul galaxiei noastre. Dacă da, de ce nu le-am văzut înainte de asta? După cum s-a menționat în lucrare: ”Constatăm că o ocultare (ascunderea unui obiect de către altul) datorită alinierii întâmplătoare cu steaua uriașă necesită o densitate spațială improbabil de mare a obiectelor întunecate din prim-plan. Prin urmare, oculterul (obiectul care ascunde) este cel mai probabil legat gravitațional de steaua uriașă.”

Poate că estomparea ar fi provenit din steaua însăși? Stelele care ”clipesc” sunt comune. Dar stelele uriașe precum VVV-WIT-08 nu tind să scadă luminozitatea cu 97%. După cum s-a menționat în lucrare: ”Comportamentul curbei de lumină a VVV-WIT-08 nu corespunde cu nicio variabilitate stelară intrinsecă cunoscută. Este aproape sigur o ocultare a stelei uriașe.”

În lucrare se renunță destul de repede la ipotezele norului de praf, a inelelor gen Saturn, sau a resturilor solide care orbitează în jurul unei găuri negre.

Astronomii cred, de asemenea, că este posibil ca VVV-WIT-08 să aparțină unei noi clase de stele „gigante care clipesc”. Philip Lucas, de la Universitatea din Hertfordshire a declarat: ”Ocazional găsim stele variabile care nu se încadrează în nicio categorie stabilită, pe care o numim obiecte „ce-este-asta?” Sau „WIT”. Chiar nu știm cum au apărut acești giganți clipitori. Este incitant să vezi astfel de descoperiri, ca VVV-WIT-08 după atâția ani de planificare și colectare a datelor.”

Perioada orbitală de ”clipire” pentru VVV-WIT-08 este încă necunoscută, dar trebuie să aibă cel puțin 9 ani, deoarece un alt episod de diminuare a luminozității nu a fost observat încă din 2012. Dacă acestea într-adevăr sunt un nou tip de stele „gigant care clipesc”, atunci astronomii se așteaptă să găsească mai multe dintre ele, potrivit lui Smith: ”Există cu siguranță mai multe de găsit, dar acum nu ne putem explica ”de ce” clipește steaua gigantică. Procedând astfel, am putea afla ceva nou despre modul în care evoluează aceste tipuri de sisteme.”

Desigur, speculația include și posibilitatea ca acesta să fie un obiect artificial sau obiecte care orbitează steaua. Sferele Dyson. Susținătorii energiei solare știu că doar o mică parte din energia totală a soarelui ajunge pe Pământ. Ce se întâmplă dacă noi, ca civilizație, am putea colecta toată energia soarelui? Acest lucru ar necesita colectoare de energie solară în spațiu, probabil într-o coajă, sau inele din jurul stelei noastre. O megastructură. În Star Trek THG, căpitanul Picard întâlnește o sferă Dyson, din care nu mai poate să iasă. Dacă am construi așa ceva, am folosi o formă de sferă Dyson, uneori denumită înveliș Dyson sau megastructură. Dovada existenței unei structuri artificiale în vecinătatea unei stele îndepărtate ar fi monumentală. Ar însemna că există civilizații foarte avansate în altă parte a galaxiei noastre.

Dar sfera Dyson este o altă iluzie, la fel ca și materia neagră. Tinerii astronomi de pe ”Dimineața Astronomilor” au râs bine de tot de sfera Dyson. Opera celebrului matematician Freeman Dyson, decedat anul trecut, este doar o altă iluzie SF utopică. Părerea lor. Au dreptate. Dacă ajungi la nivelul tehnologic care să-ți permită să faci o ”coajă” soarelui, nu este mai ușor să colonizezi spațiul, să găsești alte planete locuibile și să le formatezi ca să întrețină viața? Și de unde atâta resurse ca să construiești megastructura? Care va fi ținta constantă și permanentă a micrometeorilor și a altor corpuri cosmice mai mari. Asteroizi, comete… Cât ar costa întreținerea unei megastructuri? Enorm! O sferă Dyson se justifică doar într-un singur caz. Dacă civilizația respectivă stăpânește tehnologia transformării energiei în materie și invers. Dar, vorbim despre lucruri sfinte!

Să știm doar că ziua de astăzi se transformă mâine într-o altă zi!

 

HOROSCOP      24   iunie   2021

 

BERBEC   Eşti în defensivă, pentru că te simţi obosit. Te aşteaptă o perioadă mai densă, aşa că astăzi cruţă-te un pic! Pregăteşte-te sufleteşte şi fizic pentru pragurile pe care le ai de trecut. Astăzi încearcă să nu te amesteci cu cei care nu sunt ca tine. Dimineaţa poţi să obţii ceva important de la o persoană din familie, anturaj, dacă reuşeşti să aduci suficiente argumente valide.  Pe seară trebuie să respecţi o anumită ordine, nu pune carul înaintea boilor, cum spune vorba veche românească.

TAUR   Mai multă atenţie cu cei care, prin natură, nu pot să-ţi dorească decât binele. Chiar dacă sfaturile lor par ridicole, este evident că sunt expresia iubirii lor. Mulţumeşte, şi nu uita! Totuşi, stelele îţi sunt favorabile. Mai ales dimineaţa, când se pare că ai capul limpede şi eşti gata să iei hotărâri inspirate. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. O zi plină de emoţii şi sentimente puternice, pastelate de faptul că sunt, majoritatea, în registrul bun!

GEMENI  Bine dispus şi carismatic, poţi pune pe curs favorabil acţiunile care te interesează în domeniul sentimental.  Astăzi poţi să te ocupi de relaţiile tale sociale, de plăcere, sau de interes! De astăzi poţi să începi să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în realitate. Mai ales dacă pasiunile tale se îndreaptă astăzi către zona frivolă a distracţiilor şi a petrecerilor. Sigur, după orele de program! Planetele şi indicatorii astrologici iţi sunt favorabili. Îţi înţelegi mai bine partenerul de viaţă, sau familia şi acest lucru te face să te simţi mai în siguranţă.

RAC   Treci printr-o perioadă favorabilă, ai noroc în dragoste. Dar sunt unele „note false” în relaţia ta. Încearcă, cu calm, să aflii despre ce e vorba, ca să ştii cum să-ţi ajuţi „aproapele”. Nevoia imperioasă să fi în armonie cu anturajul, cu mediul, cu lumea, te conduce către concluzia că totul are o legătură şi că vrei să faci parte din ceva important şi permanent. Fă-ţi o legendă, o imagine care să corespundă preferinţelor anturajului şi poţi să ai toate avantajele! Nu uita, am mai spus-o de multe ori, dar repetiţia, ciclul, face parte din astrologie, ei bine, ceea ce este important pentru tine să placi celor din jur!

LEU  Solicitările de la serviciu, toanele şefului, dorinţele familiei, partenerului, îţi ocupă gândurile şi timpul. Nu te enerva, stresul ţine numai astăzi! Astăzi nu trebuie să faci confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la distracţii, sau la petreceri, că până la urmă este o zi liberă! Rezolva cu mult calm discuţiile cu familia, partenerii sau prietenii, un zâmbet şi o bătaie pe umăr pot rezolva foarte multe situaţii dificile. Există o conştiinţă ascunsă a zodiei care te împinge înainte şi te păzeşte de necazuri, care functioneaza bine în perioadele de ceremonial, de sărbători, adică astăzi.

FECIOARĂ   Te gândeşti la problemele tale şi vrei să le pui într-o prioritate. Nu, nu concediul sau vacanţa sunt pe locul întâi! Mai întâi să reflectezi bine la cariera ta, la profesie, la meserie! O strategie de relaţii publice este mult mai de folos decât vorbe, bârfe şi intrigi de doi bani. Totuşi o anumită logică, gândirea raţională şi carteziană nu te ocoleşte astăzi. Un Geamăn, sau un Leu, sau alte persoane din semne de aer şi foc te pot ajuta, mai ales dacă este vorba de organizarea vacanţei de vară. Căldura sufletească şi investiţiile spirituale făcute astăzi pot aduce dividende plăcute în viitor.

BALANŢĂ  Este o zi cu accent şi rimă. Se potriveşte cu emoţii şi sentimente! O zi plăcută pentru că nu ai necazuri mari. Conjunctura favorizează în special viaţa de familie şi domeniul sentimental. Dar, toate au ca finalitate cum să-ţi petreci mai eficient, productiv şi de ce nu… distractiv această zi de joi, sub semnul lui Jupiter. Este normal, după cât şi cum munceşti! Atenţie astăzi şi la zilele următoare, deoarece îţi va fi solicitat sprijinul într-o problemă, care nu este chiar din domeniul tău de expertiză, probabil ceva în gospodărie, dar pe care o poți rezolva foarte profitabil. Toată lumea o să fie mulţumită, spune horoscopul tău!

SCORPION   Noul, noutatea îţi fac bine azi şi te simţi bine. Pe total, o zi reuşită! Poţi să dai curs micilor, sau marilor dorinţe. Poate încerci o nouă reţetă minunată de îngheţată făcută în casă? Ai şi un obstacol de trecut, dar lasă grija deoparte, concentrează-te suficient şi poți reuşi – stelele îţi sunt favorabile.  Dedică ziua celor dragi, familiei, prietenilor sau partenerilor  apropiaţi. O nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi, pentru un procent din zodie. Fii la obiect în ceea ce afirmi. Nu da speranţe inutile şi nu spune oricui “te iubesc”!

SĂGETĂTOR    Când ceva trebuie, atunci trebuie! Eşti convins că ceea ce faci astăzi este în interesul tău, pe termen lung. Poate, însă, să mai analizezi o dată, să fii sigur că nu te amăgeşti singur! Nu te baga in sufletul si problemele altora. Oferă-ţi ajutorul numai dacă este cerut cu insistenţă. Mai ales dacă este vorba de organizarea unei petreceri! Proiectele de voie bună începute în această perioadă vor aduce rezultate bune, adică petreceri reuşite. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Fii la obiect, pragmatic şi precis şi totul poate fi în avantajul tău.

CAPRICORN   Lucrurile nu se întâmplă cu viteza şi cadenţa aşteptate de tine. Nu eşti un campion al rapidităţii, perfecţionismul te reţine, dar evenimentele par a se petrece într-un univers paralel! O perioada buna, pe care o meriţi. Ai un spirit deosebit al armoniei, deci ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp de sărbătoare, le pune in valoare. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei din familie. Noi prietenii sau relaţii pot face perioada zilei de astăzi, mai precis pe seară, interesantă.

VĂRSĂTOR   Prezentul, trecutul, viitorul se amestecă în planurile tale. Trebuie să găseşti firul Ariadnei, ca să ieşi din labirintul problemelor care nu sunt ale tale. Nu te mai lăsa folosit de alţii! Nu este o zi în care sa faci schimbari esenţiale. Pentru un timp este bine sa păstrezi judecatile de valoare şi sentinţele pentru uzul propriu. Este o zi de serbat, nu o zi de filozofat!  Capacitatea ta de a servi pe alţii se traduce şi prin reciclarea unor idei vechi, sau emise de alţii, în concepte noi şi profitabile. Dar, cu faţa la distracţie…

PEŞTI   Eşti în pană de comunicare, îţi lipsesc cuvintele. Ai şi dreptate, peştele este o vieţuitoare tăcută. Dar, faptele tale bune vorbesc pentru tine. Poţi să zâmbeşti, bine faci, bine găseşti! Un prilej, o oportunitate pe care nu trebuie să o scapi, mai pe seară, mai ales că este în ciuda sau chiar în paguba unui nesuferit dintr-o zodie de foc cu care nu ai reuşit să te înţelegi niciodată. Plăteşte-ţi poliţele sentimentale, cu dobânda necesară de gelozie şi invidie. În dragoste nu poţi să fii smerit şi iertător! Este un joc care are reguli stabilite de un milion de ani. Sau cam așa ceva.