Evenimentul Zilei > International > Certificatul digital al UE poate fi introdus în Ungaria de la 1 iulie
Certificatul digital al UE poate fi introdus în Ungaria de la 1 iulie

Certificatul digital al UE poate fi introdus în Ungaria de la 1 iulie

Certificatul digital al UE privind COVID poate fi introdus în Ungaria de la 1 iulie. Certificatul va fi disponibil atât digital, cât și pe suport de hârtie, și va atesta toate cele trei forme posibile ale imunizării, potrivit informațiilor ziarului ungar ”Magyar Nemzet”.

Guvernul ungar depune eforturi susținute pentru ca de la 1 iulie și în Ungaria să fie posibilă implementarea certificatului digital european pentru COVID, a aflat din surse guvernamentale ziarul amintit, care mai menționează că documentul UE nu este un certificat de vaccinare înțeles în sens clasic, ci confirmă imunizarea din trei puncte de vedere cu ajutorul codurilor QR.

Din certificat va rezulta dacă posesorul a primit vaccin împotriva coronavirusului, dacă a trecut prin boală într-un interval de timp determinat și dacă dispune de un test PCR negativ, valabil. Potrivit planurilor, certificatul european privind COVID va fi disponibil în două variante: digital și pe suport de hârtie.

Versiunea digitală – spre deosebire de aplicația pentru certificatul de imunizare emis în Ungaria – va fi conectată la internet numai după prima interogare, dacă utilizatorul va permite conectarea simplificată și, implicit, stocarea datelor pe mobil. Specialiștii se așteaptă că sistemul va putea primi în același timp chiar și 50 de milioane de interogări, astfel că trebuie să reziste unei sarcini extrem de mari. Structura codului QR este reglementat de Regulamentul UE, de aceea, potrivit planurilor, cele trei coduri QR de pe certificate pot fi citite cu un software de scanare care poate fi instalat pe un telefon mobil.

Certificat COVID pe suport de hârtie

Deținătorii certificatului digital al UE privind COVID pot obține codurile QR prin portalul Serviciului Electronic de Sănătate (EEES), iar în cazul certificatului pe suport de hârtie pot fi obținute, gratuit, la serviciile de asistență a Guvernului. Potrivit informațiilor ziarului ”Magyar Nemzet”, Guvernul poartă negocieri avansate cu medicii de familie pentru ca și acești medici să fie implicați în procesul de eliberare a certificatului COVID pe suport de hârtie, deoarece ei au acces la EEES pentru obținerea datelor necesare.

Șeful de Cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyás, a declarat încă din 3 iunie că Ungaria ar putea implementa certificatele europene privind COVID cu data de 1 iulie.  În cazul țărilor din afara Uniunii Europene, respectiv până la sosirea certificatelor europene,  Guvernul ungar încheie acorduri bilaterale pentru a asigura circulația liberă a cetățenilor ungari. Până în prezent au fost încheiate acorduri similare cu 16 țări. Printre țările din afara UE cetățenii ungari pot călătorii în Albania, Bahrain, Macedonia de Nord, Georgia, Kazahstan Maroc, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Serbia, Turcia și Ucraina, iar în cadrul Uniunii Europene pot călătorii liberi în Croația și Spania. (Rador)