Evenimentul Zilei > Actualitate > Certificate de vaccinare, o idee care prinde contur. Oficialii companiilor aeriene și-au dat acceptul
Certificate de vaccinare, o idee care prinde contur. Oficialii companiilor aeriene și-au dat acceptul

Certificate de vaccinare, o idee care prinde contur. Oficialii companiilor aeriene și-au dat acceptul

Certificate de vaccinare pentru călătorie liberă în spațiul European. Propunerea Greciei găsește deja susținători.

Certificate de vaccinare pentru călătorii. O idee care prinde contur. Liniile aeriene globale, care formează Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA), au luat atitudine. Oficialii şi-au exprimat sprijinul faţă de crearea unor certificate de vaccinare împotriva COVID-19. Astfel încât pasagerii să poată zbura liber prin Europa. Fără a mai fi obligaţi să efectueze teste PCR.

Propunea acestui certificat digital a fost prezentat Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei. „Ar trebui adoptată urgent de Comisia Europeană (CE) şi de ţările membre”, a spus Alexandre de Juniac. Cel care este director IATA și-a exprimat punctul de vedere într-o scrisoare deschisă adresată preşedintei CE, Ursula von der Leyen.

Certificate de vaccinare, o mare controversă

Punerea în aplicare ar contribui ca Uniunea Europeană să beneficieze de reîntoarcerea la libertatea de mişcare, a adăugat De Juniac. „Un certificat paneuropean de vaccinare, reciproc recunoscut (de ţările UE), ar fi un pas important pentru ca guvernele să dobândească încredere pentru a îşi deschide frontierele iar pasagerii să poată zbura fără barierele create de carantine”, a spus responsabilul IATA.

Propunerea Greciei va fi dezbătută joi, 21 ianuarie, în cadrul unei reuniuni online la care vor participa liderii Uniunii Europene, conform Agerpres.

Potrivit lui Alexandre de Juniac, „ne aflăm în cele mai negre zile ale pandemiei, dar măsuri energice, combinate cu programele de vaccinare, trebuie să ne ofere speranţa că putem restabili libertatea de mişcare în siguranţă. Ceea ce va salva locuri de muncă, va reconecta familiile şi va revigora economia.”

Iohannis nu este de acord

Legat de această problemă, președintele Klaus Iohannis a declarat. „Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Sunt date importante pentru medicul de familie sau pentru oricine dacă persoana ajunge la urgență. Însă, să folosim aceste certficate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun.”