OMS dezaprobă pașaportul de vaccinare COVID-19. Ce spune UE
- Andreea Vlad
- 16 ianuarie 2021, 12:12
Organizaţia Mondială a Sănătăţii dezaprobă condiționarea accesului străinilor în unele țări de pașapoartele de vaccinare COVID-19. La nivelul UE o soluție ar putea fi certificatul de vaccinare COVID-19.
OMS dezaprobă pașaportul de vaccinare COVID-19. Comisia de urgenţă a OMS nu este de acord cu solicitarea certificatelor de vaccinare ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări, transmite AFP.
Este viabil pașaportul de vaccinare?
În recomandările formulate de organizaţia de la Geneva, comisia arată că "există prea multe necunoscute fundamentale în privinţa eficienţei vaccinului pentru reducerea transmiterii (virusului), iar vaccinurile nu sunt încă disponibile decât în cantitate limitată", scrie Agerpres.
Vaccinarea nu trebuie să fie urmată de renunţarea la alte măsuri de precauţie sanitară recomandate, mai precizează Organizația Mondială a Sănătății.
Poziții divergente referitor la pașaportul de vaccinare, la nivelul UE
Grecia a propus un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene. Acesta este destinat facilitării călătoriilor afectate masiv de pandemie. Conform propunerii, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.
Estonia a semnat un acord cu OMS pentru un certificat digital de imunizare, destinat schimbului transfrontalier de date privind vaccinarea. În schimb, Spania ar dori un sistem în care să fie înregistrați cei care au refuzat vaccinul, sistem disponibil pentru țările membre UE.
Ursula von der Leyen vrea un certificat de vaccinare UE. OMS dezaprobă pașaportul de vaccinare COVID-19
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa Greciei, care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber. Lidera CE a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările UE, relatează Euractiv. "Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat", a afirmat ea într-un interviu.
Președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat că, la nivelul UE, există o directivă privind dreptul la liberă circulație și ședere. Ea include situația de excepție prin care se pot impune restricții de la aceste drepturi, în scopul protejării sănătății publice.
Sursa: Digi 24