Amplasată în Ciukotka, prima Centrală nucleară plutitoare (CNP) „Akademik Lomonosov”, a fost dată în exploatare industrială vineri, după ce a primit aviz pozitiv din partea Serviciului de protecție a mediului (Rosprirodnadzor) și confirmarea Serviciului Federal de Verificare Ecologică, Tehnologică și Nucleară (Rostehnadzor) că centrala a fost construită conform cerințelor documentației din proiect, potrivit TASS, care citează un comunicat al concernului Rosenergoatom.

Centrală nucleară plutitoare este proiectată pentru a produce energie electrică și termică, va fi, de asemenea, folosită pentru desalinizarea apei de mare.

Ordinul de punere în funcțiune a CNP a fost semnat de directorul general al concernului Andrei Petrov.

„Începând de astăzi, proiectul de construcție a centralei nucleare plutitoare în orașul Pevek, Districtul Autonom Ciukotka, poate fi considerat finalizat cu succes. Acum, CNP și-a intrat în drepturi ca a 11-a centrală nucleară aflată în exploatare industrială în Rusia și cea mai nordică din lume”, a spus Petrov, citat în comunicatul Rosenergoatom.

Pentru prima dată, CNP a furnizat energie electrică în rețeaua izolată a centrului energetic Ciaun-Bilibinsk din Ciukotka, la 19 decembrie 2019.

La acea dată, revista internațională Power a calificat evenimentul drept unul dintre șase evenimente cheie ale anului în domeniul energiei nucleare.

De la conectarea la rețea, CVP a generat peste 47,3 milioane kWh energie electrică, acum ea asigurând 20% din necesarul de energie electrică a centrului energetic Ciaun-Bilibinsk.

După dezafectarea Centralei nucleare Bilibinsk, CNP va fi principala sursă de energie pentru Ciukotka.

Însă acest proiect este denunțat de unele asociații pentru protecția mediului, pentru care „Akademik Lomonosov” este un „Cernobîl plutitor” și un „Titanic nuclear”.

Adversarii centralei se tem de o catastrofă de mediu în apele Siberiei.

De partea rusă, oficialii speră să poată vinde în străinătate acest tip de centrală cu alură de vapor și care are peste 140 de metri lungime.