CEO-ul Google DeepMind pune la îndoială inovațiile științifice aduse de AI-ul chinezesc, DeepSeek
- Raluca Dan
- 11 februarie 2025, 11:27

DeepSeek, o companie chineză de inteligență artificială, a atras atenția la nivel internațional cu un model AI pe care susține că l-a antrenat la un cost mult mai redus decât modelele liderilor din industrie. Totuși, Demis Hassabis, CEO-ul Google DeepMind, a afirmat la un eveniment recent din Paris că, deși modelul DeepSeek ar putea fi „cel mai bun” din China, nu aduce inovații semnificative în domeniul științific, conform CNBC.
Așteptările din jurul DeepSeek sunt „puțin exagerate”
Luna trecută, DeepSeek a publicat un raport de cercetare care a dus la vânzări foarte mari de acțiuni și a stârnit dezbateri referitoare la costurile ridicate ale infrastructurii AI în marile companii tehnologice.
Hassabis a apreciat realizările DeepSeek, subliniind că acestea reflectă „o inginerie extrem de bună” și au implicații geopolitice mari. Totuși, el a menționat că modelul se bazează pe tehnici deja cunoscute și a considerat că așteptările create în jurul acestuia sunt „puțin exagerate”.
CEO-ul DeepMind a declarat că modelele Gemini 2.0 Flash lansate recent de Google sunt mai bune în comparație cu DeepSeek. De asemenea, experții au ridicat semne de întrebare cu privire la costurile reduse prezentate de compania chineză, considerând că dezvoltarea acestora a necesitat resurse mai mari decât cele indicate oficial.

Gemini / Sursa foto: dreamstime.com
Inteligența artificială generală va fi posbilă în cinci ani
Industria AI a dezbătut de mai mult timp momentul în care inteligența artificială generală (AGI) va deveni realitate, un sistem AI care este mai bun decât capacitățile cognitive ale oamenilor.
Hassabis a afirmat că tehnologia se apropie rapid de acest moment și că „suntem poate la doar cinci ani distanță de un astfel de sistem, ceea ce ar fi extraordinar”.
Acesta a evidențiat faptul că societatea trebuie să fie pregătită pentru impactul pe care îl va avea această tehnologie, astfel încât beneficiile să fie împărțite egal, iar riscurile să fie gestionate adecvat.
Estimarea este este în concordanță cu afirmațiile altor lider din această industrie. CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a declarat recent că este „încrezător” în faptul că va putea construi AGI. Totuși, mai mulți cercetători, precum Yoshua Bengio și Max Tegmark, și-au exprimat temerile cu privire la la riscurile asociate pierderii controlului asupra unor astfel de sisteme.