Evenimentul Zilei > EVZ Special > CENUȘA lui Truman Capote va fi scoasă la LICITAȚIE. Prețul de pornire este RIDICOL. Evenimentul este UNIC și nu poate fi comparat decât cu scoaterea la mezat a PENISULUI lui Napoleon
CENUȘA lui Truman Capote va fi scoasă la LICITAȚIE. Prețul de pornire este RIDICOL. Evenimentul este UNIC și nu poate fi comparat decât cu scoaterea la mezat a PENISULUI lui Napoleon

CENUȘA lui Truman Capote va fi scoasă la LICITAȚIE. Prețul de pornire este RIDICOL. Evenimentul este UNIC și nu poate fi comparat decât cu scoaterea la mezat a PENISULUI lui Napoleon

Cenușa autorului unor capodopere, precum „Mic dejun la Tiffany’s” sau „Cu sânge rece”, va fi vândută la o licitație, în Los Angeles, în luna septembrie, iar prețul de pornire va fi de 2000 de dolari.

Darren Julien, președintele casei de licitații Julien’s Auctions, organizatoarea vânzării, susține că Truman Capote ar fi încântat de acest eveniment:

„Poate că alte celebrități nu ar aprecia asta, dar știu 100% că lui (Capote – n.r.) i-ar plăcea. I-a plăcut să creeze știri de presă și să-și citească numele în ziare. Cred că i-ar plăcea să vadă că și azi ține prima pagină.”

Cenușa lui Truman Capote este proprietatea Joannei Carson, răposata soție a prezentatorului programului „Tonight Show”, Johnny Carson, care a murit anul trecut. Joanne a fost o prietenă apropiată al lui Capote și l-a găzduit pe acesta la locuința sa din Bel-Air, unde a și murit de o afecțiune gravă a ficatului în 1984, la vârsta de 59 de ani.

Executorii testamentari nu au știut exact ce să facă cu cenușa, însă, după o serie de dezbateri în ceea ce privește aspectul etic, au decis să o includă pe agenda licitației din 24 septembrie, a declarat Darren Julien:

„În acest caz, soluția este perfectă, deoarece împlinește ceea ce Truman Capote a fost și și-a dorit. Truman i-a spus Joannei că nu vrea ca cenușa lui să zacă pe un raft. Deci acesta este un mod de a-i îndeplini dorința. Este doar o continuare a aventurilor lui Truman Capote.”

Este totuși greu de crezut că până și imaginația uluitoare care a creat „Mic dejun la Tiffany’s” ar fi putut anticipa că va sfârși sub titulatura „Lot 517 – preț de pornire 2000$, preț estimat între 4000 și 6000$” la o licitație organizată la adresa 3327 La Cienega Place, între un Food Express și un magazin de îmbrăcăminte Five Four Clothing.

Julien a declarat pentru The Guardian că, după câte știe el, este pentru prima dată când cenușa unui om va fi scosă la licitație. Comparația cea mai la îndemână este vânzarea penisului lui Napoleon și a unei pietre de la rinichii Împăratului Franței, care au aparținut actorului William Shatner (Căpitanul Kirk din „Star Trek”), și care a obținut pe ele 75.000 de dolari, la un eveniment caritabil în 2006.


Julien susține că fanii lui Capote s-au arătat interesați de cenușa favoritului lor și a prezis că aceasta se va vinde cu peste 6000 de dolari.

„Caracteristic pentru Capote este că e foarte colecționabil. Oamenii fac colecții pentru că le place să arate lucrurile. Sau ca acestea să devină subiecte de conversație. Or, aceasta este subiectul de conversație suprem.”

Truman Capote, care s-a născut în Louisiana, în 1924, a început să scrie ficțiune la vârsta de 11 ani și a început să lucreze ca băiat bun la toate în redacția New Yorker. „Cu sânge rece”, cronica sa reală despre asasinarea familiei Clutter din Kansas, publicată în 1966, a reprezentat un eveniment literar epocal, care a făcut ca faima sa să explodeze.

Totuși, criticii l-au acuzat pe autor că a dorit cu tot dinadinsul spânzurarea asasinilor, Perry Smith și Richard Hickock pentru a spori forța cărții.

Truman Capote nu va mai atinge niciodată vârful de glorie și de vânzări realizat cu „In Cold Blood”, însă a rămas o celebritate până la sfârșitul vieții.

După ce a fost incinerat, cenușa lui a fost păstrată în camera în care a locuit, acasă la Joanne Carson. Hoții au furat-o de două ori, dar de fiecare dată a fost găsită.

Producătorii de pe Broadway ai spectacolului „Mic dejun la Tiffany’s” și-au dorit să aducă cenușa lui Capote la premiera de gală din 2013, dar Joanne Carson s-a temut de un nou incident.

Julien spune că dacă se ivește cumpărătorul potrivit, Capote s-ar putea întoarce în Manhattan-ul său iubit:

„Să sperăm că cumpărătorul va fi un new-yorkez, ca să se poată întoarce acasă. Sau cineva care călătorește mult și poate lua cenușa cu el.”