”Pentru că sunt o mulțime de întrebări despre 1989, pentru că poate unii dintre tinerii timișoreni nu știu că esența libertății s-a răspândit, începând cu 16 decembrie,  din Timișoara spre alte zone ale României și mai ales pentru că poate nu cunoaștem experiențele din același an ale celorlalte state din regiune, Central European Film Festival și TM2021 au decis să aducă în prim-plan REVOLUȚIILE cu tot ce reprezintă ele din punct de vedere social, politic și emoțional  prin intermediul unor filme asociate programului Xtensii”, anunță organizatorii evenimentului.

Prima peliculă va fi proiectată în 20 februarie, ora 18:00, la Aula Magna a Universității de Vest Timișoara. Este vorba de ”1989” de Michal Bielawski, film care are în centrul atenției evenimentele din Polonia. Documentarul regizorului polonez oscilează între un thriller politic și o prezentare a mișcărilor sociale din Polonia lui 1989, fiind bazat pe studiul unor documente de arhivă care arată schimbările ce au avut loc în acel an, atât în țară, cât și în mentalitatea locuitorilor ei.

„Încă de la început, am pornit de la ideea că 1989 este un an al trăirilor ambivalente, un an haotic presărat de entuziasm și fix aceste trăsături ale perioadei mi-au părut din ce în ce mai atractive, mai complexe pentru explorare, pe măsură ce filmam. Mai apoi, pășind în eveniment încetul cu încetul, încercând să aflu sentimentele contradictorii pe care acele zile le trezeau în oameni, de ce unii dintre ei le criticau, iar alții le ovaționau, am realizat că cea mai înțeleaptă decizie este aceea de a prezenta totul într-o lumină cât mai neutră”, spune Bielawski. Invitatul serii este Andrei Țăranu, prodecan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, renumit comentator și analist politic atât în plan național, cât și european.