Evenimentul Zilei > Social > Cele mai scumpe alimente din decembrie. Masa de Crăciun, un lux pentru mulți români
Cele mai scumpe alimente din decembrie. Masa de Crăciun, un lux pentru mulți români

Cele mai scumpe alimente din decembrie. Masa de Crăciun, un lux pentru mulți români

Prețul alimentelor va crește și în luna decembrie, iar românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru masa de Crăciun. Specialiștii au anunțat ce produse se scumpesc din această lună.

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar românii își fac deja lista de cumpărături. Cu toate astea, specialiștii au anunțat că alimentele urmează să se scumpească și în decembrie, iar oamenii trebuie să scoată din buzunar sume mai mari pentru masa de Crăciun.

Alimentele s-au scumpit încă de la începutul anului, dar prețul lor va crește în continuare. Zahărul, de exemplu, s-a scumpit cu 62%, uleiul cu 41%. La făină, de asemenea, vedem o scumpire de 35%, iar la cartofi preţul s-au mărit cu 31%. Urmează lactatele şi pâinea, mai scumpe cu 27%, ouăle cu 25%, iar carnea de pui şi cea e porc cu 20, respectiv 15% mai scumpe.

Prețurile produselor alimentare vor creşte şi mai mult de sărbători. Cele mai mari costuri vor fi la carnea de porc, ulei și lactate. Dacă acum un kilogram de carne de porc îl găsim în supermarketuri la preţul de 25 de lei, în ultima lună a anului, acelaşi kilogram poate să treacă chiar şi de 30 de lei.

Și prețul uleiului va crește. O sticlă va costa 18 lei. Coşul de cumpărături din decembrie va ajunge să fie cu 15% mai scump decât în noiembrie, au mai spus analiștii.Astfel că dacă în luna noiembrie suma coşului cu produsele de bază era de circa 170 de lei, în decembrie acesta va ajunge şi la 200 de lei, adică cu 30 de lei mai mult.

Scumpiri la alimente în 2022

Produsele de bază s-au scumpit considerabil în 2022:

Zahăr – 62%

Ulei – 41%

Făină – 35%

Petre Daea, despre scumpirile la alimente: „Nu se justifică obiectiv scumpirile”. La ce să se aștepte românii în această iarnă
Sursa: Dreamstime.com

Cartofi – 31%

Pâine – 27%

Lactate – 27%

Ouă – 25%

Carnea de pui – 20%

Carnea de porc – 15%

Ce produse vor fi mai scumpe în decembrie

Carnea de porc – 25 lei /kg -> peste 30 lei

Ulei – 14 lei ->18 lei

Lapte – 8 lei -> 10 lei

Coşul de alimente pentru luna decembrie

Noiembrie: 170 lei

Decembrie: 200 lei, mai mult cu circa 15%, potrivit A3.

Amintim că și facturile la energie au crescut considerabil în 2022, iar autoritățile au declarat că vor fi scumpiri și în 2023. Și prețurile apartamentelor și caselor au crescut.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: