Evenimentul Zilei > Actualitate > Cele mai mari SURPRIZE produse în fotbal. Echipele care au dat granzii peste cap și au CUTREMURAT campionatele din Anglia, Germania, Spania sau Franța
Cele mai mari SURPRIZE produse în fotbal. Echipele care au dat granzii peste cap și au CUTREMURAT campionatele din Anglia, Germania, Spania sau Franța

Cele mai mari SURPRIZE produse în fotbal. Echipele care au dat granzii peste cap și au CUTREMURAT campionatele din Anglia, Germania, Spania sau Franța

Licester a reușit una dintre cele mai mari suprize din istoria fotbalului, după ce s-a încoronat regina Premier League. Fotbalul important de pe „Bătrânul Continent” a mai avut parte de astfel de șocuri produse de formații care s-au transformat peste noapte din outsideri în campioane. Nottingham, Blackburn, Leeds, Kaiserslautern sau Lens au fost la vremea lor adevărate revelații pentru competițiile interne, pe care le-au câștigat inexplicabil.

Întreg fotbalul mondial a privit cu uimire cum Leicester a luat fața, în acest sezon, granzilor Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal sau Liverpool, reușind să câștige titlul din Premier League, primul din istoria clubului înființat în 1884. Victoria „vulpilor” poate fi considerată una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului, chiar dacă, de-a lungurl timpului, în campionatele importnate din Europa au mai existat formații care s-au impus în competițiile interne, plecând la luptă cu speranța că vor evita retrogradarea.

Tot în Anglia, un adevărat șoc a fost produs de Nottingham Forest. „Pădurarii” au promovat în primul eșalon în ediția 1976-1977, iar un sezon mai târziu au reușit să câștige singurul titlu din istorie. Mai mult, Nottingham a pus mâna pe Cupa Campionilor Europeni, în 1979 și 1980 șise mândrește cu o performanță unică în Europa: este singura echipă care are mai multe CCE decât campionate câștigate.

O altă mare victorie a obținut și Leeds United, în sezonul 1991-1992, atunci când a câștigat campionatul englez, clasându-se peste Man. United, Liverpool, Arsenal sau Chelsea. A fost cel de-al treilea titlu pentru Leeds, după cele din 1969 și 1974, dar și ultimul. Unul dintre jucătorii esențiali pentru succesul din 1992 a fost francezul Eric Cantona, ajuns ulterior la Manchester United.

În Anglia, ultima mare surpriză a fost oferită de Blackburn Rovers. „Alb-albaștrii” au devenit campioni în 1995, sub comanda scoțianului Kenny Dalglish, unul dintre cei mai mari jucători din istoria formației Liverpool. Înainte de această izbândă răsunătoare, Blackburn mai câștigase competiția în 1912 și 1914. La fel ca Nottingham și Leeds, Blackburn se află momentan în liga a doua engleză.

Bundesliga a consemnat o mare revelație, în sezonul 1997-1998, atunci când Kaiserslautern a terminat competiția pe prima poziție, înaintea lui Bayern Munchen, Werder Bremen sau Borussia Dortmund. Interesant este faptul că „roș-albii” începuseră stagiunea din postura de nou-promovați, reușind să cucerească cel de-al patrulea titlu din istorie, sub comanda lui Otto Rehhagel. Antrenorul german avea să devină campion al Europei, cu Grecia, în 2004, la turneul final din Portugalia.

Un sezon fabulos a avut Deportivo La Coruna, în 1999-2000, atunci când a câștigat primul titlu din istorie, în Primera Division. „Alb-albaștrii” au reușit performanța de a sparge dominația granzilor Real Madrid și FC Barcelona și au răzbunat ratarea monumentală din 1994, atunci când au ratat trofeul în utlima etapă, în minutul 90, din cauza unui penalty ratat de Miroslav Djukici, într-o partidă cu Valencia.

Stagiunea 1997-1998 din Franța a fost una a marilor surprize. Două echipe mici, Lens și Metz s-au bătut pentru titlul din Hexagon, iar câștig de cauză a avut prima, datorită golaverajului mai bun. Pentru Lens a fost singura ocazie în care titlul a poposit pe Stade Bollaret Delelis.