Evenimentul Zilei > Actualitate > Cele mai fascinante nume româneşti: Comisia, Ancheta, Poliţia, Paracetamol, Termopan, Împărăteasa, Papanaş sau Televizor | GALERIE FOTO
Cele mai fascinante nume româneşti: Comisia, Ancheta, Poliţia, Paracetamol, Termopan,  Împărăteasa, Papanaş sau Televizor | GALERIE FOTO

Cele mai fascinante nume româneşti: Comisia, Ancheta, Poliţia, Paracetamol, Termopan, Împărăteasa, Papanaş sau Televizor | GALERIE FOTO

În România, există mii de persoane cu nume/prenume ridicole, haioase, stranii şi chiar obscene. Subiectul este atât de interesant şi amuzant încât a fost scrisă şi o carte pe această temă. Intitulat, „În constelaţia numelui”, volumul scris de Paraschiv Peţu şi Ionel Torja, prezintă cele mai fascinante şi mai halucinante nume pe care le aleg românii pentru copiii lor.

Potrivit unor statistici recente, în România trăiesc 22 de persoane care se numesc Ministru, iar alţi 10 români sunt strigaţi Preşedinte (toată viaţa, nu doar cinci ani, cât durează în România un mandat prezidenţial). În rest, Beţivu sunt doar 219, Prostu – 1, Nebunu – 850, Blegu – 515,  Expertiza -1, Justiţia -2, Poliţia -3, Facultatea -2, Farmacia -1, Portocala – 65, Lămâia -18 şi Semafor -1.

Una dintre Poliţii trăieşte în judeţul Gorj. Are 60 de ani şi vaită că a avut numai belele din cauza numelui. Când o strigă cineva, toată lumea se sperie, scrie gorjexclusiv.ro. Dar nu e singura din familia sa cu nume “predestinate”. Poliţia are două verişoare primare: Ancheta şi Comisia şi un fiu Tarzan.

Poliția (Ghinea) povestește că a fost bătută de un echipaj de poliție, în urmă cu mai mulți ani, pe când se afla la muncă în județul Arad, din cauza numelui pe care îl poartă: „Să vă povestesc ce am pățit, pupa-ți-aș mâinile. Pe cuvântul meu dacă vă mint. Am fost la Arad, la șanțuri, și acolo se aruncau buretele de la saltele. Ne-am dus și noi să luăm niște burete din ăla să facem niște pernuțe, să punem la cap, dar a venit poliția la groapa aia de gunoi. A văzut că noi nu suntem de acolo. Eram vreo cinci-șase femei. A întrebat pe fiecare cum le cheamă. Și au spus «Maria» sau Elena, cum le chema pe fiecare. Au ajuns și la mine. «Pe dumneata cum te cheamă, doamnă». Eu ce să zic. «Domn’e pe mine mă cheamă Poliția». «Faci mișto de noi!». Am luat bătaie cu «bulanu». Dădeau unde apucau. «Mergeți cu mine la Teleconstucția, unde lucrăm, să vă spună șeful meu de echipă că mă cheamă Poliția». Până la urmă s-au oprit. A mâncat bătaie și copilul meu al mic de la un polițist că face mișto de el că mă cheamă Poliția. (…) Am o verișoară pe care o cheamă Ancheta și stă la Drăgoieni și mai am pe cumnata mea care e plecată în străinătate și se numește Comisia”.

Toți localnicii din sat o cunosc pe Poliția, care este văzută bine de ceilalți vecini. „O strig Poliția, iar pe copil Tarzan. Pe nepot îl cheamă Diego. Au nume mai sofisticate. Este o femeie cumsecade. Nu ne face probleme. Este o femeie de cuvânt“, spune o vecină.

Cele mai frecvente sunt Curcă (purtat de circa 4.600 de persoane), Păsărică (1.600), Bucă (2.996), Bucilă (228), Coi (3), Mortu (581), Pipi (226), Curu (6), Bounegru (611), Boubătrân (119), Puţică (244), Regulatu (27), Sfârc (16), Găinaţ (61), Bulan (7), Gunoi (50), Jegu (90), Nespălatu (71), Găleată (276), Castron (25), Belibou (507), Labă (880), Flocea (1.728), Sulică (540), Muia (233) sau Oasenegre (109), scrie somesanul.ro.