Profesorul Dan Voiculescu a declarat, într-un interviu acordat capital.ro, că statul trebuie să susțină mica economie cu o infuzie masivă de fonduri, după modelul german, astfel încât toate afacerile profitabile să-și revină. El a precizat că pandemia a lovit cel mai grav în micii producători și comercianți și este vital IMM-urile fie ajutate cu intervenții imediate. O altă măsură care se impune pentru redresarea economiei, potrivit spuselor sale, vizează contrucția de autostrăzi și transformarea agriculturii și a sectorului IT în priorități naționale.

„Concret, în situația actuală a României, ar trebui să atragem real, nu din vorbe, cele 50 de miliarde de euro pe care le avem la dispoziție; să ne susținem clasa de mijloc cu o infuzie masivă de finanțări, pe model german, cu garanții de stat, astfel încât niciun loc de muncă și nicio afacere profitabilă să nu dispară; să construim autostrăzi (pe teren, nu pe hârtie) și să transformăm agricultura, alături de sectorul IT, în prioritate naționale fundamentală. În viitor, orice criză – și crize vor fi mereu – va avea și o componentă alimentară”, a explicat Dan Voiculescu pentru capital.ro.

El a mai precizat că pentru revenirea economiei, sunt cruciale următoarele 100 de zile, iar dacă Guvernul nu va înțelege acest lucru și nu va face ceea ce trebuie, situația se va înrăutîți dramatic.

„Încă n-am pierdut totul, dar nici nu ne grăbim să câștigăm. Totul depinde de ce vom face în următoarele 100 de zile. Este o adevărată cursa contra cronometru, o numărătoare inversă care pentru cei serioși și responsabili va duce la succes, pentru ceilalți, la calamitate”, a declarat Dan Voiculescu.

Românii din Diaspora, o resursă de muncă foarte utilă

Totodată, Dan Voiculescu a spus că statul trebuie să folosească forța de muncă a românilor din Diaspora care au revenit acasă, în contextul pandemiei și care sunt sunt o resursă de competență și hărnicie.

„Acești oameni, ajunși în țară într-un moment de panică generală, în care au resimțit dureros, pe propria piele, că statutul de «străin printre străini» nu dispare peste noapte, sunt o resursă de competență, hărnicie și patriotism (pentru că «exilul» și dorul de țară au lucrat) pe care nu ne permitem să o irosim. Pentru a o fructifica este nevoie de o «ofertă» economică și socială, imediată și concretă. Românii, greu încercați de criză, s-au săturat de intenții și vorbe frumoase. Sunt oameni ai faptelor și pot fi câștigați doar prin fapte”, a subliniat Dan Voiculescu.