Cu supercomputerul Pangea III pe care tocmai l-a inaugurat în centrul său de cercetare din Pau și ale cărui capacități sunt în plus față de cele ale celor doi predecesori ai săi Pangea I și II, grupul Total își înmulțește cu cinci puterea de calcul.

Cu o capacitate de 31,7 petaflopi (31,7 milioane de miliarde de operații pe secundă, echivalentul a 170.000 de laptopuri), grupul are acum cel de-al 11-lea cel mai puternic supercomputer din lume. Dacă top 10 al calculatoarelor din laboratoarele guvernamentale și marile universități, este inaccesibil, Pangea este totuși primul supercomputer industrial, scrie Les Echos.

Miza este strategică pentru domeniile de explorare și producție. „Avem nevoie de această putere de calcul pentru a obține imagini subterane din date seismice și pentru a identifica structuri geologice care pot captura hidrocarburi. După se realizează descoperirea unui zăcământ, trebuie creat un model al acestuia și imaginată cea mai bună strategie pentru a extrage acel petrol. Așadar, mizele de sute de milioane de dolari „, a rezumat Arnaud Breuillac, directorul general de producție de explorare al Total.

Noul calculator și-a triplat capacitatea de stocare la 76 de petabiți, echivalentul a 50 de milioane de filme HD. Volumele de date au devenit atât de gigantice încât Total a semnat un parteneriat anul trecut cu Google și speră la „multă inteligență artificială”.

„Treizeci dintre specialiștii noștri lucrează la Google pentru a dezvolta algoritmi care să identifice mai bine structurile care pot conține petrol și să extragă date mai rapid”, a spus Arnaud Breuillac.

Supercalculatorul ar putea fi exploatast de specialiștii de rafinare și modelare a anumitor lubrifianți, tehnologii care necesită, de asemenea, mijloace de calcul mari.  În competiția puterii de calcul, concurenții nu stau degeaba. ENI a investit la începutul anului trecut într-un supercomputer clasat chiar în spatele Pangea, iar Saudi Aramco este dispus să-și sporească capacitățile de calcul.

Te-ar putea interesa și: