Evenimentul Zilei > Actualitate > CEL MAI MARE CUTREMUR DIN LUME. Află unde a fost TERIBILUL CATACLISM. Milioane de oameni ÎNGROZIŢI
CEL MAI MARE CUTREMUR DIN LUME. Află unde a fost TERIBILUL CATACLISM. Milioane de oameni ÎNGROZIŢI

CEL MAI MARE CUTREMUR DIN LUME. Află unde a fost TERIBILUL CATACLISM. Milioane de oameni ÎNGROZIŢI

Cutremurul devastator a îngrozit milioane de oameni.

Asta s-a întâmplat când a fost înregistrat cel mai puternic cutremur din lume. Seismul din Valvidia sau Marele Cutremur din Chile, cum a mai fost denumit, a fost fără îndoială cel mai puternic cutremur înregistrat cu mijloace ştiinţifice.

La data de 22 mai 1960 cutremurul a atins 9,5 grade pe scala Richter şi a durat aproximativ 10 minute. Efectele au fost devastatoare: tsunamiul rezultat în urma cutremurului a afectat sudul statului Chile, Insulele Hawaii, Japonia, Filipine, Noua Zeelandă, Australia şi chiar Insulele Aleutine de lângă Alaska.

Epicentrul cutremurului a fost lângă Lumaco, la 570 kilometri sud de capitala Santiago. Valuri înalte de 25 de metri au măturat ţărmurile chiliene. Nici acum nu se ştie numărul exact al victimelor umane, cu toate că au fost estimat între 2.231 şi 5.700 morţi. Pagubele create s-au ridicat la suma de 6,38 miliarde dolari.