Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai MARE aisberg din lume, de peste 6.000 kmp, S-A DESPRINS ACUM de Antarctica – FOTO
Cel mai MARE aisberg din lume, de peste 6.000 kmp, S-A DESPRINS ACUM de Antarctica – FOTO

Cel mai MARE aisberg din lume, de peste 6.000 kmp, S-A DESPRINS ACUM de Antarctica – FOTO

Un aisberg uriaş, unul dintre cei mari înregistrați până în prezent, s-a desprins de continentul Antarctica, a informat astăzi BBC. Blocul imens de gheață care măsoară circa 6.000 de kilometri pătrați, a fost observat, miercuri, de un satelit american în timp ce se deplasa în regiunea calotei glaciare Larsen C.

Ca să vă puteţi da seama, calota imensă de gheaţă este aproximativ cât suprafața insulei Cipru. Săptămâna trecută, Agenția Spațială Europeană (ESA), care supraveghează evoluția acestui bloc de gheață, a anunțat că acesta nu mai era legat de continentul Antarctica decât de o porțiune de cinci kilometri.

Imagini pentru Un aisberg URIAŞ, de circa 6.000 km, S-A DESPRINS de Antarctica poze

Pe baza informațiilor furnizate de satelitul CryoSat, ESA a anunțat că "aisbergul final va avea o grosime de circa 190 de metri și va conține circa 1.155 de kilometri cubi de gheață", dar și că dimensiunea sub nivelul mării ''ar putea atinge 201 metri".

Aisbergul desprins nu va avea impact asupra nivelului oceanelor, întrucât plutește deja pe apă. Blocul face însă parte dintr-o barieră gigantică de gheață, numită "Larsen C", care reține ghețari capabili să facă să crească nivelul oceanelor cu 10 cm dacă vor ajunge în Oceanul Antarctic, potrivit cercetătorilor.

Imagini pentru Un aisberg URIAŞ, de circa 6.000 km, S-A DESPRINS de Antarctica poze

În cele din urmă Larsen C ar putea avea aceeași soartă ca Larsen B, o altă barieră de gheață care s-a dezintegrat în mod spectaculos în 2002, după un proces similar, informează publika.md.

VIDEO: <iframe width="770" height="433" src="http://www.publika.md/embed/4998927" border="no"  frameBorder="0" scrolling="no" style="border: 0px;"></iframe>