Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai lung tunel din România. Unde va fi și care sunt costurile
Cel mai lung tunel din România. Unde va fi și care sunt costurile

Cel mai lung tunel din România. Unde va fi și care sunt costurile

Cel mai lung tunel din țară va avea o lungime de circa trei kilometri și se va regăsi pe traseul din Sălaj al Autostrăzii Transilvania.

Potrivit Agerpres, valoarea estimată a tunelului este estimată la peste un miliard de lei, iar licitaţia pentru construirea lui urmează să fie lansată cel mai probabil în luna mai.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a precizat, ieri, că indicatorii tehnico-economici privind această investiţie au fost reaprobaţi, iar documentaţia pentru demararea procedurii de atribuire este în curs de elaborare, urmând a fi transmisă spre validare către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice.

„Noi estimăm ca până undeva în aprilie să finalizăm (…) şi să fim în situaţia în care în luna mai să urcăm în SICAP, pentru licitaţie – proiectare şi execuţie, tunelul Meseş”, a declarat Lucian Bode, într-o conferinţă de presă.

Mai mult, tunelul este un obiectiv de investiții special, motiv pentru care s-a cerut asistenţă din partea unor experţi străini. „Fiind o lucrare de investiţie cu un specific aparte, (…) a necesitat inclusiv asistenţa din partea unor experţi de la o firmă internaţională renumită pentru a pune la punct documentaţia, pentru că necesită în primul rând o lucrare de bază acele tunele. Necesită un sistem de monitorizare a traficului în acest tunel. Sunt nişte experienţe pe care alte state le au. Din păcate, noi acum suntem în faza pionieratului şi am apelat la această experienţă pentru a genera o documentaţie matură şi cu toate elementele tehnice, pentru a o putea scoate la licitaţie”, a afirmat Florin Scarlat, directorul Companiei Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).