Cel mai căutat apartament al Capitalei se află în zona Tineretului, are trei camere, o suprafață utilă de peste 70 de metri pătrați și este situat la etaje intermediare, conform unei analize HomeFinders.ro bazată pe criteriile cumpărătorilor.

Analiza pornește de la informațiile obținute în decursul anului 2014 de la 600 de utilizatori ai platformei HomeFinders.ro. Ea indică cele mai căutate zone din București, precum și tipologia clienților care apelează la serviciul de reprezentare a cumpărătorului și evidențiază evoluția cererii în raport cu oferta.

Preferința bucureștenilor pentru zona Tineretului este dictată de beneficiile pe care ea le prezintă: parc, accesul la două magistrale de metrou, existența băncilor, a spațiilor comerciale și a unor școli apreciate. Informațiile oferite de clienții companiei de consultanță imobiliară indică faptul că aceasta este prima opțiune inclusiv pentru persoanele care locuiesc în zonă și sunt interesate de achiziționarea unui apartament mai mare. 

Următoarele două zone aflate în interesul cumpărătorilor din Capitală sunt Aviației și 1 Mai, lucru care relevă o creștere a cererii pe segmentul mediu-plus. Însă, dacă în Tineretului numărul de oferte disponibile spre vanzare este relativ echilibrat in raport cu cererea, în Aviației și 1 Mai, ofertele pentru apartamente scoase la vânzare își fac apariția în număr mic. Aviației este zona în care se regăsește cea mai mare discrepanță între cerere și ofertă. Aici cererea pentru apartamente de două, trei sau patru camere este în creștere progresivă, însă ofertele noi întârzie să apară. O situație similară există și în zona Ștefan cel Mare, unde numărul de oferte disponibile pentru apartamente la etaje intermediare este în scădere.

Matei Maloș, explică modificarea raportului cerere-ofertă:“Piața rezidențială a Capitalei a intrat într-un nou ciclu de evoluție. Astăzi, zonele semicentrale, centrale și de Nord se confruntă cu o lipsă de oferte care să acopere cererea în creștere. Ne așteptăm ca situația să se schimbe în următoarea perioadă, întrucât în aceste zone a fost demarat un număr important de proiecte rezidențiale.

Majoritatea cumpărătorilor care își doresc să achiziționeze o locuință pe segmentul de piață mediu-plus și apelează la serviciile de consultanță imobiliară au vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani și studii superioare. Dintre clienții HomeFinders.ro, 46,5% lucrează în IT/telecomunicații și 25% în domeniul financiar-bancar.

Piața a început să se maturizeze și sunt din ce în ce mai mulți clienți care apelează la serviciile de reprezentare imobiliară, fie că sunt la prima achiziție sau au mai făcut și alte tranzacții în trecut. Reprezentarea imobiliară, atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzator, crește nivelul serviciilor și îmbunătățește pe toate liniile parametrii tranzacției: timp, calitate, preț., declară Matei Maloș.