Evenimentul Zilei > Social > Bombă la final de lună! 1.500 de lei în plus la salariu. De la 1 noiembrie
Bombă la final de lună! 1.500 de lei în plus la salariu. De la 1 noiembrie

Bombă la final de lună! 1.500 de lei în plus la salariu. De la 1 noiembrie

Informația despre creșterea salariilor a apărut chiar la finalul lunii octombrie. Este ştiut faptul că la Metrorex salariile sunt destul de mari. Acestea sunt stabilite în funcţie de sarcinile fiecăruia. La venituri se adaugă tichetele de masă şi bonusurile.
S-a aflat ce salarii vor primi în plus angajații de la Metrorex începând cu data de 1 noiembrie.
De la 1 noiembrie, salariile celor aproape 5.500 de salariați ai regiei care administrează metroul bucureștean ar urma să crească cu sume cuprinse între 150 și 1.575 de lei. Majorarea salarială agreată de directorul Metrorex cu sindicatele nu este, însă, văzută cu ochi buni de membrii Consiliului de Administrație al companiei.

Salarii mărite în plină pandemie la Metrorex

Consiliul de Administrație (CA) spune că nu este de acord cu această creștere salarială, decizia fiind luată în urma negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă.

Potrivit deciziei din 27 octombrie, document obținut de Digi24, membrii CA spun că nu susțin și nu își asumă rezultatul negocierilor pentru contractul colectiv de muncă pentru 2020 – 2021, contract care a fost deja înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Răspunderea pentru consecințele financiare și economice cu efect asupra companiei cade exclusiv în sarcina comisiei de negociere, se arată în document. Metrorex estimează pentru acest an o pierdere de 328 milioane de lei, în condițiile unor venituri reduse cauzate de pandemie. Numărul călătoriilor cu metroul a scăzut, atât din cauza restricțiilor din primăvară, cât și în contextul în care foarte mulți bucureșteni lucrează încă de acasă.
Potrivit legii, în perioada stării de alertă, contractele colective de muncă se prelungesc, așa că nu este nevoie de o renegociere a lor. Astfel, ele se renegociază în termen de 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

Cât poate câștiga un mecanic de la Metrorex

Un mecanic la Metrorex poate câștiga un salariu de 5000 de lei lunar, iar un technician telecomunicații are un salariu lunar de 5800 lei.  Când vine vorba despre șefii metroului bucureștean, lucrurile stau altfel. Aceștia pot avea un salariu până aproape de 10.000 lei lunar. Până în 2019, venitul mediu al unui angajat Metrorex era de 5.408 de lei net pe lună, conform datelor din bugetul de venituri şi cheltuieli. Acestea au fost publicate pe site-ui instiutuţiei aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Alte beneficii ale salariaților Metrorex

Salariații Metrorex primesc tichete de masă, unul având valoarea de 20 de lei, pentru fiecare zi lucrată. Biletele de odihnă și de tratament se decontează cu 75%. De asemenea, au parte de 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutieră, arată sursa menţionată.