Evenimentul Zilei > Economie > Salarii minime echitabile la nivelul UE! Ce înseamnă asta pentru angajații români
Salarii minime echitabile la nivelul UE! Ce înseamnă asta pentru angajații români

Salarii minime echitabile la nivelul UE! Ce înseamnă asta pentru angajații români

Comisia Europeană urmează să anunțe, miercuri, o propunere cu privire la salarii minime echitabile la nivelul UE. În preambulul acesteia, sindicatele din întreaga Europă au sugerat câteva măsuri pentru ca tuturor lucrătorilor să le fie asigurat dreptul la o remunerație decentă și o putere mai mare de negociere cu patronatele.

Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) a anunțat marți, într-un comunicat al CNS Cartel Alfa, că în urma unei analize va susține propunerea pe care Comisia Europeană urmează să o anunțe miercuri cu privire la salarii minime echitabile. Astfel, sindicatele din toată Europa solicită o directivă a UE pentru salarii minime corecte și negocieri colective.

„Chiar și înainte de criza COVID, mulți lucrători se descurcau greu cu cheltuielile necesare traiului. Munca ar trebui să ofere vieții demnitate, dar realitatea, pentru mult prea mulți, este că munca nu-i o garanție pentru a ieși din sărăcie”, se arată în comunicatul CSN Cartel Alfa.

Potrivit sursei citate, România are în continuare cei mai mulți angajați aflați în sărăcie, iar „oamenii muncii pur și simplu nu obțin o parte echitabilă din bogăția și valoarea pe care o generează”.

„Cota parte care revine muncii este 38,2% din PIB, în pofida creșterii constante a ocupării și a majorărilor salariale din sectorul public, în timp ce media europeană este de 47,8% (în Franța, Germania, aceasta depășind chiar 50%). Însă în cele mai multe țări europene, lucrătorii primesc o felie mai mică din prosperitatea pentru care muncesc, decât acum un deceniu”, mai arată sursa citată.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE