Chiar înaintea alegerilor, Executivul a luat decizia renunţării la biletele de tratament pentru bugetari şi pensionari.
Încă din şedinţa de guvern de miercuri, 6 iunie, s-a decis sistarea contractării de bilete de odihnă şi limitarea biletelor de tratament la care au dreptul veteranii de război, revoluţionarii, persoanele cu hadicap. Chiar dacă măsura a fost luată înainte de alegerile locale, niciun oficial nu a anunţat ce a decis Executivul. După ce au trecut alegerile locale, hotărârea luată de Cabinetul Ponta a fost publicată în Monitorul Oficial. Noile reglementări sunt cuprinse într-o Ordonanţă de Urgenţă privind măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare. Mai exact, actul precizează că: "numărul locurilor de tratament balnear aferente beneficiarilor unor legi speciale nu poate depăşi 15% din numărul total al locurilor contractate de Casa Naţională de Pensii".
În plus, acelaşi act prevede că de la data intrării în vigoare a ordonanţei, Casa Naţională de Pensii Publice "nu mai are voie să contracteze bilete de odihnă". Zaharescu: "Guvernul nu a votat aşa ceva" Contactat de EVZ, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharaescu, a precizat că nu ştie de o astfel de hotărâre. "Executivul nu a luat o asemenea decizie. Era nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă pentru aşa ceva", a declarat Zaharescu. Numai că în Monitorul Oficial numărul 392 din 12.06.2012 apare negru pe alb decizia luată pe date de 6 iunie de Executiv.
Reprezentanţii pensionarilor anunţă deja pichete la Guvern. "Dacă această măsură va fi pusă în practică vom organiza proteste. Vom face tot ce e necesar ca să ne arătăm nemulţumirea şi faptul că am fost minţiţi", a fost prima reacţie a lui Toader Cristea, preşedintele unei asociaţii de pensionari din Galaţi. "Nu cred că e normal ca o astfel de măsură să fie luată imediat după alegeri, după ce actuala putere a obţinut voturi şi de la pensionari, fără să-i anunţe că-i lasă fără bilete de tratament. După ce vechea guvernarea ne-a tăiat din venituri, Guvernul Ponta ne ia dreptul la viaţă, la sănătate. Un pensionar nu se duce la distracţie cu astfel de bilete", ne-a mai declarat pensionarul. (A contribuit Marian Păvălaşc) 53.000 de bilete de odihnă fuseseră repartizate Casei Naţionale de Pensii în 2012 "Nu e normal ca măsura să se ia imediat după alegeri, după ce actuala putere a obţinut voturi şi de la pensionari." TOADER CRISTEA, reprezenant al pensionarilor