Evenimentul Zilei > International > Cehia se APĂRĂ în SCANDALUL SPIONULUI OTRĂVIT. Originea neurotoxinei și MANIPULAREA informațiilor
Cehia se APĂRĂ în SCANDALUL SPIONULUI OTRĂVIT. Originea neurotoxinei și MANIPULAREA informațiilor

Cehia se APĂRĂ în SCANDALUL SPIONULUI OTRĂVIT. Originea neurotoxinei și MANIPULAREA informațiilor

Ministrul de externe ceh Martin Stropnicky a respins sâmbătă acuzaţiile Moscovei potrivit cărora agentul neurotoxic folosit împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în sudul Angliei ar fi provenit din Republica Cehă, relatează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat sâmbătă pentru canalul de televiziune Rossia 24 că cel mai probabil sursa agentului neurotoxic Noviciok a fost chiar Marea Britanie sau Cehia, Slovacia, Suedia sau Statele Unite, potrivit agerpres.ro.

 

Rusia a anunţat sâmbătă expulzarea iminentă a 23 de diplomaţi britanici ca răspuns la măsurile luate de Londra, care a acuzat Kremlinul că s-ar afla în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale şi a ordonat expulzarea aceluiaşi număr de diplomaţi ruşi.

„Respingem aceste afirmaţii cu privire la originea (toxinei), care nu sunt fundamentate”, a afirmat Martin Stropnicky într-un mesaj pe Twitter.

„Aceasta este o modalitate standard de manipulare a informaţiilor în spaţiul public printr-un mesaj extrem de speculativ, care nu poate fi dovedit”, a mai spus şeful diplomaţiei cehe.

Ministrul ceh al apărării Karla Slechtova a afirmat la rândul său că sugestia că toxina ar putea proveni din Cehia este „absurdă”.

Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la data de 4 martie, în stare inconştientă pe o bancă lângă un centru comercial din Salisbury şi de atunci se află în stare critică.

De atunci, tensiunile au fost într-o continuă creștere între Rusia și Marea Britanie, în timp ce anchetatorii din insule încearcă să determine cine este vinovat pentru această faptă.