Evenimentul Zilei > Economie > Cea mai profitabilă instituție, un penitenciar. A făcut venituri de milioane de euro
Cea mai profitabilă instituție, un penitenciar. A făcut venituri de milioane de euro

Cea mai profitabilă instituție, un penitenciar. A făcut venituri de milioane de euro

Dacă ar exista o carte a recordurilor din sistemul penitenciar românesc, timișorenii ar fi primii menționați. Și nu doar în comparație cu alte penitenciare. Penitenciarul Timișoara este una din cele mai profitabile instituții din România. Anul trecut a făcut profit câteva milioane de euro. Asta după ce,  cu un an înainte, făcuse bani cu un milion mai puțin.

Directorul Penitenciarului Timişoara, comisar șef de poliție penitenciară dr. Georgică Alexeev a prezentat analiza activității instituției pentru anul care a trecut. Cea mai importantă realizare au fost veniturile proprii. Acestea au atins o cotă fabuloasă:  peste 3 milioane de euro.

S-au depășit orice fel de așteptări

”Dacă în anul 2018 realizarea de 10.281.264 lei din venituri proprii (9.758.427  lei din prestări servicii), adică aproximativ 2 milioane de euro a constituit un record pentru sistemul penitenciar, în anul 2019 au fost depășite orice fel de așteptări, realizându-se venituri proprii de 15.883.256 lei (15.244.907 lei din prestări servicii), adică peste 3,300 milioane  de euro. Procentul de creștere a veniturilor proprii în anul 2019 față de 2018 a fost de 54%”, a declarat Alexeev.

Cum s-au făcut acești bani?

Penitenciarul Timișoara prestează diverse servicii pentru companii și instituții publice, contra cost. De la muncă brută pe șantiere, la curățat străzi, de gunoi sau zăpadă, și așa mai departe. O parte din banii astfel obținuți au fost investiți în viitoare spațiile de detenție cu aproape 300 de noi locuri de cazare. De asemenea, a fost începută construirea viitoarei ferme de vaci a Penitenciarului Timișoara. Instituția mai are o fermă de oi, grădini, cultivă ciuperci pleurotus și desfășoară și alte activități lucrative în care deținuții învață noi meserii.

Sursa foto: Adrian Pîclișan