Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai înaltă CRUCE din lume a.trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. CRUCEA CARAIMANULUI – monumentul-simbol al EROILOR va fi REABILITAT
Cea mai înaltă CRUCE din lume a.trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. CRUCEA CARAIMANULUI – monumentul-simbol al EROILOR va fi REABILITAT

Cea mai înaltă CRUCE din lume a.trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. CRUCEA CARAIMANULUI – monumentul-simbol al EROILOR va fi REABILITAT

Începând de luni, cel mai renumit simbol de pe Valea Prahovei, "Monumentul Eroilor–Cruce", de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naționale (MApN). Monumentul, cunoscut drept Crucea Caraimanului, ridicat în memoria celor căzuţi în Primul Război Mondial a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Protocolul și procesul verbal prin care "Monumentul Eroilor–Cruce" de pe Masivul Caraiman a trecut din domeniul public al Oraşului Buşteni în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naționale au fost semnate luni.

Potrivit unui comunicat al ministerului, predarea s-a realizat în scopul reabilitării de către M.Ap.N. a monumentului reper al unității naționale, construit în memoria militarilor români căzuți în luptele primei conflagrații modiale.

MApN transmite că, în semn de omagiu adus sacrificiului suprem al celor căzuți în războiul de reîntregire a neamului, își propune finalizarea lucrărilor în anul celebrării centenarului Marii Uniri, adică în anul 2018.

"Jertfa poporului român în această primă mare conflagraţie a secolului XX se ridică la aproximativ 985.000 de oameni, răpuși pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale, din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. Se adaugă cei 75.491 de invalizi de război, ca urmare a rănilor din cursul luptelor.", a precizat MApN.

Istoria monumentului

Monumentul a fost construit între anii 1926 și 1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2.291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuți în Primul Război Mondial. La 14 septembrie 1928, a avut loc inaugurarea și sfințirea monumentului.

Crucea are o înălțime de 28 de metri și două brațe de câte șapte metri fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Un vis al Reginei Maria

Crucea a fost înălţată la iniţiativa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României, cu scopul de a fi văzută de la o distanţă cât mai mare, relatează wikipedia.

Unele legende povestesc că acest monument s-a realizat în urma unui vis pe care l-a avut Regina Maria. Munţii Bucegi reprezentaţi prin vârful Caraiman au fost stropiţi de sânge românesc în Primul Război Mondial. Pentru construcţia monumentului s-a ales vârful secundar al Caraimanului (2291 m), deoarece, dacă s-ar fi construit monumentul pe vârful principal (2325 m), Crucea nu ar mai fi fost vizibilă decât din apropiere, de pe platou.

Proiectul ansamblului a fost realizat de către arhitecţii români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu