Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai importantă decizie de la începerea vaccinării va fi anunțată în curând. AstraZeneca poate fi scos din joc
Cea mai importantă decizie de la începerea vaccinării va fi anunțată în curând. AstraZeneca poate fi scos din joc

Cea mai importantă decizie de la începerea vaccinării va fi anunțată în curând. AstraZeneca poate fi scos din joc

Reprezentanții Agenţiei Europeane a Medicamentului vor anunța, cel mai târziu joi, ce se va întâmpla cu serul AstraZeneca. Analiza e în curs de desfășurare.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va da, cel târziu până joi un verdict în ceea ce privește controversatul vaccin produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca. Reprezentanții EMA cercetează potențialul pericol pe care l-ar reprezenta acest ser, asupra unora dintre persoanele care vor să se imunizeze. Și asta după ce au existat mai multe probleme legate de trombozele semnalate la pacienţi imunizaţi cu acest vaccin.

AstraZeneca, sub lupa oamenilor de știință de la EMA

Marți după-amiază, Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare a EMA, a anunțat că există o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză identificate la mai mulți pacienți. „În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă”. A fostu anunțul îngrijorător făcut de Marco Cavaleri.

Cercetările și discuțiile din cadrul Comitetului de Securitate al EMA sunt încă în desfășurare. „Nu s-a ajuns la o concluzie, iar analiza este în desfășurare”, au spus cei de la EMA.

„Trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ceea ce am face Asteapta. Va trebui sa spunem.

Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”. A mai declarat, marți, eful strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavaleri.

„Este posibil, pentru o precauție sporită, ca Agenția Europeană a Medicamentului să recomande ca pentru o anumită categorie să nu fie utilizat vaccinul anti-Covid AstraZeneca”, a anunțat și Pierpaolo Sileri, subsecretar de stat pentru Sănătate.


Canada, bulversată de vaccinul AstraZeneca. Serul a fost interzis acestei categorii de persoane

Vaccinul AstraZeneca a făcut două victime în sistemul medical. O persoană a murit, alta are hemoragie cerebrală