UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că refuză propunerile de remaniere venite din partea premierului Viorica Dăncilă.

„Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar.”, a declarat Klaus Iohannis.

„Doamna Prim-Ministru, vă spun acum direct și public: Trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României.”, a adăugat președintele Iohannis.

„Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională pentru că între timp este foarte clar și s-a anunțat și public și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci nu încape nicio îndoială, Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului.”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României.”, a conchis președintele.

Este așteptat un răspuns la noile propuneri de miniștri făcute de premierul Viorica Dăncilă, după spectaculoasa manevră menită să evite obligația constituțională de a se prezenta în Parlament după schimbarea compoziției politice a Executivului.

Reamintim că Dăncilă a reușit să găsească câțiva membri ALDE dispuși să-l trădeze pe președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, care a anunțat ieșirea formațiunii din coaliția de guvernare, și să accepte funcții de ministru, pentru a păstra compoziția politică a Guvernului.

Decizia a stârnit o adevărată furtună în ALDE, cu declarații dure și poziționări de o parte sau de alta, tensiunile apărute după eșecul de la europarlamentare, când partidul nu a reușit să treacă pragul electoral, fiind amplificate dedecizia de a părăsi guvernarea.

În ceea ce privește propunerile făcute de premier, presa a relatat pe larg punctele slabe ale persoanelor propuse să ocupe portofoliile vacante, astfel că o respingere a noilor propuneri nu ar fi exclusă.

De exemplu, despre propunerea pentru protofoliul Internelor, Dan Andronic scria astăzi, în articolul intitulat Dan Chirilă, membru al „Găștilor din Strehaia”, direct în fruntea Internelor. SURSE, că este „membru al unor grupări obișnuite să căpușeze Ministerul de Interne”.

„Un fost agent de ordine publică comunal, din județul Mehedinți, colonel în rezervă Daniel Dumitru Chirilă, este propulsat în fruntea MAI de către găștile abonate la banii și influența ministerului de Interne. (…)

Deși actualul colonel în rezervă, ieșit din activitate la vârsta de 39 de ani, este un personaj extrem de controversat, cu un dosar nu tocmai curat, surse din serviciul de informații al MAI susțin că acesta are sprijin atât politic, cât și din partea unor grupări de oameni de afaceri abonați la contracte cu ministerul, foști rezerviști, francmasoni, contrabandiști cu țigări și motorină”, se mai arăta în material.