Evenimentul Zilei > Social > Ce spune Vlad Voiculescu despre mult așteptatele spitale Regionale. Când vor fi gata
Ce spune Vlad Voiculescu despre mult așteptatele spitale Regionale. Când vor fi gata

Ce spune Vlad Voiculescu despre mult așteptatele spitale Regionale. Când vor fi gata

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni că proiectele pentru construirea spitalelor regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova vor fi "accelerate". Voiculescu a spus că este nevoie de investiții și în spitalele vechi care să aibă "cap şi coadă".

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni că proiectele pentru construirea spitalelor regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova vor fi „accelerate”. Voiculescu a spus că este nevoie de investiții și în spitalele vechi care să aibă „cap şi coadă”.

„Toate cele trei proiecte ale spitalelor regionale vor fi accelerate şi sunt proiecte, precum cel la Sibiu, cel de la Braşov, care sunt deja începute. A început pregătirea acestor proiecte de spitale şi acestea de asemenea vor primi atenţia cuvenită. (…) Avem nevoie de investiţii făcute în spitalele vechi, avem nevoie de investiţii care să aibă cap şi coadă. (…) Este clar că problemele nu sunt de ieri de astăzi, dar la fel de clar este că a ne uita doar înapoi şi a găsi vinovaţi nu ne ajută foarte tare şi nu îi ajută cu siguranţă pe pacienţi şi pe cei care îi îngrijesc”, a arătat Voiculescu la dezbaterea „Spitalele din România, încotro? Actul medical vs. infrastructură”.

Vlad Voiculescu cere investiții cu cap

Vlad Voiculescu consideră că orice proiect de investiții are nevoie de „o bună pregătire”, nu doar „studii de fezabilitate” făcute de o firmă de apartament.

„O bună pregătire înseamnă un studiu de fezabilitate făcut de altcineva decât de o firmă apartament, înseamnă un studiu de fezabilitate care chiar să stea la baza unui proiect de investiţii serios şi mai puţin la baza finanţării unui partid sau altul. Cam asta s-a întâmplat de-a lungul anilor: multe partide şi mulţi manageri de spital şi poate şi oameni care sunt acum pe locul ăsta unde sunt eu au făcut mai degrabă studii de fezabilitate menite să servească partidului sau lor. (…) Nu o să fac ceea ce s-a tot făcut în România, să desenez pe hârtie multe punctuleţe unde o să fie spitale. Nu o să vă prezint machete, respectiv promisiuni grosolane despre cum mâine vor răsări spitale în România. (…) O să puteţi să aveţi acces la informaţiile despre progresul acestor proiecte în fiecare zi”, a adăugat ministrul.

Schimbă regulile pentru spitalele COVID

Ministerul Sănătății va încerca să flexibilizeze şi să revizuiască normele de personal, în special pentru secţiile în care sunt trataţi pacienţi COVID-19, a anunţat Vlad Voiculescu.

„O să încercăm să flexibilizăm cadrul de personal şi să revizuim normele de personal, în special pentru secţiile în care sunt trataţi pacienţi COVID-19. Considerăm că aceasta este în continuare o urgenţă. Vom crea fondul naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale. Asta înseamnă un fond dedicat pentru anumite acţiuni, anumite investiţii şi nu numai investiţii, ci ne gândim şi la finanţare separată pentru anumite tipuri de mentenanţă. Lucrurile acestea sunt încă în discuţie. Avem în vedere o revizuire a regulilor la modul general şi suport pentru spitale”, a declarat Vlad Voiculescu.