Aproximativ 189.000 de români din Marea Britanie s-au înregistrat pentru noul statut post-Brexit, situaţia comunităţii româneşti fiind unul dintre subiectele discutate miercuri de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi ambasadorul Andrew Noble, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), românii sunt a doua cea mai numeroasă comunitate care a depus cereri pentru noul statut.

„România acordă o atenţie deosebită monitorizării cât mai cuprinzătoare a implementării sistemului de înregistrare pentru obţinerea noului statut (…) pentru a se asigura că toţi cetăţenii noştri vor beneficia în continuare de aceleaşi drepturi ca în prezent”, a spus Ciamba.

El a reiterat necesitatea adoptării tuturor măsurilor care se impun, în vederea evitării sincopelor şi garantării accesului nemijlocit la acest sistem, pentru toate categoriile de cetăţeni.

De asemenea, discuţiile s-au concentrat pe tema drepturilor cetăţenilor români şi britanici, în contextul generat de procesul de retragere a Marii Britanii din UE. Cei doi demnitari au reconfirmat angajamentele asumate de Guvernul României şi de Regatul Unit privind salvgardarea, pe bază de reciprocitate, a statutului dobândit de cetăţenii europeni şi britanici, indiferent de scenariul care se va concretiza în perioada următoare, punctează MAE.