Evenimentul Zilei > International > Ce se întâmplă de fapt cu economia chineză
Ce se întâmplă de fapt cu economia chineză

Ce se întâmplă de fapt cu economia chineză

În încercarea de a reechilibra și a reorienta economia spre un model de creștere mai lent dar mai durabil, guvernul chinez vrea să stimuleze consumul intern, prin încurajarea serviciilor și a sectorului privat și de asemenea să restructureze companiile de stat ineficiente.

China a înregistrat anul trecut o creștere de 7,4%, cea mai slabă din ultimul sfert de secol, iar pentru acest an oficialii de la Beijing au fixat o țintă de creștere de 7%.

După decenii în care creșterea economică a Chinei a fost mai mare de 10% pe an, stimulată de exporturi și cheltuieli publice masive în infrastructură, motoarele de creștere au început să încetinească: producția industrială a încetinit, exporturile au scăzut iar piața imobiliară stagnează.

În încercarea de a reechilibra și a reorienta economia spre un model de creștere mai lent dar mai durabil, guvernul chinez vrea să stimuleze consumul intern, prin încurajarea serviciilor și a sectorului privat. Însă, în pofida măsurilor de susținere repetate, datele statistice dezamăgitoare se succed în China iar această înrăutățire a conjuncturii economiei chineze a afectat în ultimele zile bursele din întreaga lume.