Ludovic Orban intenționează să regândească sistemul de pensii, însă după analize detaliate și consultări cu experți.

„Vom forma anul viitor un grup de experți astfel încât să analizăm cu foarte mare seriozitate sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu și lung, plecând de la tendințele demografice, de la tendințele de evoluție pe piața muncii, obiectivele pe care trebuie să el aibă un sistem de pensii și evident, să facem o analiză comparativă a celor mai eficiente sisteme de pensii. Evident, această analiză trebuie să identifice și inegalitățile, discriminările care există în sistem și să genereze cu adevărat un fundament solid pentru modificarea legii pensiilor, care să fie în beneficiul pensionarilor și să facă dreptate celor care merită după o viață activă să beneficieze de venituri decente la pensii”, a declarat liderul PNL pentru RTV.

Ludovic Orban, susținător al generalizării principiului contributivității

Întrebat despre posibilitatea impozitării sau eliminarea pensiilor speciale, Ludovic Orban a declarat că în toate țările NATO există anumite excepții. Totodată, acesta a punctat faptul că este adept al principiului contributivității.

„Eu sunt mai degrabă susținător al generalizării principiului contributivității. Acesta este cel mai corect principiu – adică omul cât plătește contribuție, această contribuție pe care o plătește, să stea la baza calculului cuantumului de pensie de care beneficiază (…) Pensia militară, cum e în toate țările NATO, militarii primesc pensie de serviciu. După ce se pensionează, vor fi oricând chemați și beneficiază toată viața de o pensie de serviciu. Cadrele militare au o anumită justificare. Părerea mea este că trebuie să existe un sistem de pensii care să aibă la bază cel mai just principiu, cel al contributivității”, a declarat premierul pentru sursa citată.