Evenimentul ZileiEconomieCe se întâmplă cu facturile la energie. Decizia e la Curtea de Apel

Ce se întâmplă cu facturile la energie. Decizia e la Curtea de Apel

Ce se întâmplă cu facturile la energie. Decizia e la Curtea de Apel
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va contesta decizia Curții de Apel București, care a suspendat ordinul pentru stabilirea prețurilor pentru energia electrică vândută consumatorilor casnici. Întâmpinarea va făcuta însă după ce ANRE va primi motivarea instanței.

Reprezentanţii ANRE aşteaptă motivarea Curţii de Apel Bucureşti pentru a se pronunţa cu privire la contractele aflate în derulare între producătorii de energie şi furnizorii consumatorilor casnici, potrivit unui răspuns al Autorității, transmis Agerpres.

Aceasta după ce, luni, Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea ordinului ANRE 216/2019 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă şi de stabilire a cantităţilor maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligaţii de vânzare pe bază de contracte reglementate.

Întrebați ce va întâmpla cu contractele aflate în derulare între producători şi furnizorii de ultimă instanţă, având în vedere că decizia Curţii de Apel este executorie, reprezentanții ANRE au răspuns:”Aşteptăm motivarea hotărârii instanţei de judecată, semnarea şi comunicarea acesteia şi apoi ne vom pronunţa”, au răspuns responsabilii ANRE.

Ei au confirmat, de asemenea, faptul că vor vor contesta decizia.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni: „Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta SN Nuclearelectrica SA, în contradictoriu cu pârâta Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Dispune suspendarea executării Ordinului ANRE nr. 216/11.12.2019, emis de pârâta, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti”.

În paralel, Nuclearelectrica a demarat o acţiune în instanţă pentru anularea acestui ordin.

În ordinul 116 se arată că obiectivul vizat de ANRE este „menţinerea tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către furnizorii de ultimă instanţă pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2020 la un nivel relativ constant”.


Accesează: