Situația din Cernobîl a fost complicată din nou, miercuri, de o rafală de vânt puternic. Pompierii încă se luptă să stingă incendiul ce amenință să ridice nori de fum ce ar putea fi toxici, scrie Agerpres.

Oficialii care se ocupă cu stingerea incendiului au declarat că peste 1200 de pompieri se află la posturi încercând să oprească flăcările. De asemenea, aceștia au mai declarat că structura care învelește reactorul 4, cel care a explodat în 1986, nu poate fi afectată de aceste incendii.

Aceste incendii au fost favorizate de uscăciunea din ultimele săptămâni, după o iarnă în care a nins puţin şi solul este arid.

Experţii de mediu au exprimate temeri că incendiile ar putea răspândi cenuşă radioactivă şi fum cu particule radioactive care eventual să ajungă până deasupra capitalei Kiev, situată la circa 100 de kilometri sud de Cernobîl, unde în ultimele zile aerul a fost încărcat de smog.

Conform centrului elveţian de monitorizare IQAir, dintre toate oraşele lumii Kiev înregistra vineri cel mai ridicat nivel de poluare atmosferică, devansând oraşele chineze Hangzhou, Chongqing şi Shanghai.