Ce pagube acoperă asigurarea obligatorie (PAID). Mulți români nu știu ce au de făcut
- Maria Pană
- 14 mai 2025, 08:30

Mulți oameni cred că polița obligatorie PAID acoperă orice fel de daune, dar nu este cazul. De exemplu, asigurarea obligatorie nu acoperă pagubele în cazul izbucnirii unui incendiu din alte cauze decât cele care pot fi asimilate dezastrelor naturale.
Asigurarea PAID - la ce folosește
Protejarea locuințelor împotriva incendiilor devine o preocupare reală și în societatea românească. Doar că, spre exemplu, polița obligatorie de asigurare PAID nu acoperă daunele decât în anumite situații. Soluția în acest caz este asigurare facultativă.
UNSAR a făcut public un document în care se arată că anul trecut s-au achitat despăgubiri în valoare de 67 milioane lei doar pentru daunele provocate de incendii.

asigurare-locuinta
Este vorba despre polițe încheiate facultativ. Cert este că cifra este de aproape trei ori mai mare decât în 2021.
Numărul de dosare pentru care s-au achitat daunele provocate de incendii a fost de 884. Și acest număr a crescut cu 36% anul trecut față de 2021.
„Valoarea medie a unui dosar de daună achitat pentru acoperirea costurilor cu refacerea locuințelor sau cu înlocuirea bunurilor afectate de incendii a fost de aproximativ 56.000 lei”, a explicat sursa citată.
Cea mai sigură variantă: și PAID și asigurare facultativă
Problema legată de asigurarea facultativă este aceea că nu acoperă decât alte pagube decât cele provocate de dezastrele naturale. Astfel că încheierea unei polițe de asigurare obligatorie (PAID) este, în continuare, necesară.
Mai trebuie știut că pagubele produse de incendii nu sunt acoperite de asigurarea obligatorie decât dacă focul s-a aprins din cauze naturale. În cazul în care incendiile sunt provocate de instalații electrice, sobe sau orice alte cauze, despăgubiri primesc doar cei care au asigurare facultativă.
În cazul în care incendiul nu provine din cauze naturale, polița PAID nu va acoperi, nici măcar parțial, pagubele. Așa că, pentru a primi despăgubiri în astfel de cazuri, este indicat să aveți și o poliță de asigurare privată.
Mai mult, pe lângă incendii, asigurările facultative pot acoperi și alte evenimente precum exploziile, vandalismul sau furtul.
Drept urmare, cea mai sigură cale pentru a avea casa pusă la adăpost este să aveți ambele tipuri de asigurări, adică și una facultativă, dar și una obligatorie, pentru că asigurările facultative nu se pot încheia decât dacă aveți în prealabil o poliță PAID.